Never Surrender (2009)

Regie: Hector Echavarria | 94 minuten | actie | Acteurs: Hector Echavarria, James Russo, Patrick Kilpatrick, Silvia Koys

Hoe vaak kan het leuk zijn om naar knokkende mannen te kijken? Wel… Oneindig leuk zo bewijst ‘Never Surrender’! In dit knokspektakel komen vechters uit de Mixed Martial Arts Championship voor het eerst samen in een film om een flink potje te meppen, trappen, breken, duwen en trekken. Met een verhaallijntje eromheen, dat wel.

Toegegeven… Het klinkt inderdaad niet als een cinematografisch hoogtepunt wanneer iemand besluit om een film te bouwen rondom enkele opgefokte vechtjassen die voor hun plezier in een kooi kruipen om met elkaar op de vuist te gaan. Verwacht dan ook geen diepgaande verhaallijn of goed uitgewerkte karakters. ‘Never Surrender’ is een pamflet voor de MMA en wil vooral laten zien waartoe de heren die hieraan meedoen in staat zijn. Hier is niets mis mee, want het werd hoog tijd dat het gat op het gebied van de actiefilm eens werd opgevuld.

En dus kijken we naar het verhaal van Diego, die wordt overgehaald om aan een illegaal toernooi mee te doen en zodoende in de verleiding komt van geld, vrouwen en oneindige luxe. In het begin lijkt het allemaal prachtig, maar al vlug komt hij in conflict met zichzelf, want is het wel allemaal pluis in de organisatie die hem al die weelde biedt? Nee, natuurlijk niet! En zodoende moet Diego zich een weg eruit zien te knokken en ondertussen nog even wat rondborstige dames zien te redden. Een verhaaltje van niets natuurlijk, maar afdoende om anderhalf uur te boeien. Met of zonder onverklaarbare wendingen, want hoe al die vrienden toch keer op keer Diego’s geheime onderkomen ontdekken blijft een raadsel.

Nu zijn er natuurlijk in theorie genoeg actiefilms verschenen de afgelopen jaren, maar het type film waarin een sportschoolheld als Arnold Schwarzenegger of Sylvester Stallone de dienst uitmaakte ligt helaas ver achter ons. Vin Diesel komt wellicht nog enigszins in de buurt als moderne variant, maar verder moeten we het toch vooral doen met de Jason Bournes en James Bonds van tegenwoordig. Stuk voor stuk nette, pientere mannen, die niet bang zijn om hun gevoelige kant te laten zien. Allemaal leuk en aardig, maar er gaat toch niets boven een goed avondje zweet, bloed en testosteron op z’n tijd.

En dat is nu juist waarin ‘Never Surrender’ in ruime mate voorziet. De adrenaline druipt bijna van je scherm af, zo wordt hier op elkaar ingehakt. Niet verwonderlijk natuurlijk, want stuk voor stuk zijn de acteurs die met elkaar op de vuist gaan professionals, die dagelijks op hun muil worden gemept. Het resultaat is een gevechtschoreografie die er erg strak en overtuigend uitziet. Daarnaast mag het verhaaltje dan wel weinig origineel zijn, maar het feit dat het zich allemaal afspeelt binnen het wereldje van het kooivechten zorgt ervoor dat de onervaren acteurs zich goed weten te redden. Met overdubs weliswaar, maar toch…

‘Never Surrender’ is daarmee een film die wellicht niet bijzonder lang in je geheugen gegrift zal blijven staan, maar die desalniettemin bijzonder vermakelijk is. Zeker voor diegenen die terugverlangen naar de dagen van Rambo, Conan en Rocky. Weinig origineel allemaal, maar des te luchtiger.

Sander Colin