Never Weaken (1921)

Regie: Fred C. Newmeyer | 29 minuten | thriller, komedie, korte film | Acteurs: Harold Lloyd, Mildred Davis, Roy Brooks, Mark Jones, Charles Stevenson

Een jongeman heeft een zeer inventieve manier om met zijn geliefde te communiceren die in dezelfde wolkenkrabber werkzaam is als hij. Door uit het raam te hangen en bijvoorbeeld een hengel te gebruiken om haar een ring te overhandigen, kunnen ze in de baas zijn tijd aan hun romance werken. Maar dan zegt de osteopaat bij wie zijn liefje in dienst is dat hij zijn praktijk zal moeten sluiten wegens gebrek aan klandizie waarna zij op straat komt te staan en het voor de jongen erg moeilijk zal worden om haar nog zoveel te zien.

De jongen bedenkt een slim plan. Hij laat een bevriende acrobaat doen alsof hij op een vreselijke manier ten val komt. Daarna bewerkt hij de man met wat handgrepen en als deze als door een wonder overeind komt, deelt hij aan de verzamelde menigte de visitekaartjes van de osteopaat uit. Aan patiënten geen gebrek meer, maar als hij zijn vreugde met zijn geliefde wil delen, ziet hij hoe ze in de armen ligt van een ander en op diens vraag of hij haar zal trouwen volmondig ‘ja’ antwoordt. Tijd voor wat zelfmoordpogingen.

Het gegeven van deze komedie is wat dunnetjes en de uitvoering ook. Vooral de zelfmoordpogingen zijn flauw en wat langdradig, maar gelukkig is er verder wel veel koddig geweld, fysieke humor en zitten er een paar magistrale stunts in. De valpartijen van de vriend, die moet doen alsof ze hem overkomen in plaats dat hij ze zelf veroorzaakt, dwingen bewondering af, zo soepeltjes en overtuigend worden ze uitgevoerd. Bijzonder spectaculair is het balanceren op het stalen staketsel van een wolkenkrabber in aanbouw. De uitgevoerde capriolen die Harold Lloyd daarbij uitvoert zijn bepaald niet kinderachtig. Een leuke, onderhoudende komedie, maar niet meer dan dat.

Diana Tjin-A Cheong