New Suit (2002)

Regie: François Velle | 94 minuten | komedie | Acteurs: Jordan Bridges, Marissa Coughlan, Heather Donahue, Benito Martinez, Paul McCrane, Dan Hedaya, Dan Montgomery, James Marsh, Danny Strong, Jere Burns, Branton Boxer, Andrew Ableson, Amber Smith

In het welbekende sprookje “De nieuwe kleren van de keizer” was er eens een keizer die zich een kledingstuk liet aanmeten door twee knappe koppen die met uiterst exclusieve stoffen werkten. De heren gingen aan het werk en brachten de keizer een schitterend kledingstuk, gemaakt van een zo delicaat materiaal, dat alleen mensen met enig intellectueel niveau de schoonheid ervan konden aanschouwen. In werkelijkheid waren deze ‘kleren van de keizer’ niets meer dan gebakken lucht. Maar ja, wie durfde toe te geven de kleding niet te zien, riskeerde voor dom gehouden te worden. En zo gebeurde het, dat iedereen de koning vertelde hoe mooi hij er wel niet uitzag met zijn nieuwe ‘kleren’.

‘New Suit’ verwelkomt je in het wereldje van mooie mensen en ‘make-believe’. Welkom in Hollywood, waar het leven net een sprookje is. Deze film, die duidelijk verwijst naar “De nieuwe kleren van de keizer”, heeft zelf wel wat weg van een hedendaags sprookje.

Een sprookje? Ja, want wat wordt ons een mooi wereldje voorgeschoteld. Oké, niet iedereen is even happy met zijn leventje, maar het zijn allemaal mooie mensen. In een omgeving waar het zonnetje altijd schijnt en de palmbomen prachtig afsteken tegen de immer blauwe lucht. En daar was er eens hoofdpersoon Kevin die een vluchtige ontmoeting had met de ambitieuze Marianne. De twee worden binnen no-time beste maatjes en zij stelt hem voor aan invloedrijke mensen. Vanaf dat moment komt zijn leven in een stroomversnelling en loopt alles op rolletjes. En na de talloze spannende ontwikkelingen en bizarre intriges leeft Kevin vast nog lang en gelukkig.

De personages in ‘New Suit’ zijn lekker groots gespeeld. Het resultaat is een collega die uitgebreid zijn nagels gaat bijten wanneer de zenuwen toeslaan. Of de onsympathieke producer, die er natuurlijk lang niet zo aantrekkelijk uitziet met zijn gehavende gelaat en foute kledingkeuze, die de ene sigaret na de andere wegpaft in zijn nervositeit. Nogal karikaturale personages, die een afgeleide van een sprookje niet misstaan.
Blijf wel goed opletten. De vaart zit er goed (zowel de gespeelde tijd als de dialogen) en niet alles wordt expliciet uitgelegd. Je moet dus goed bij de les blijven om te begrijpen wie sommige personen zijn.

‘New Suit’ is een leuke film om naar te kijken, maar verwacht geen lachsalvo’s. Wel kun je een verrassend verhaal verwachten. Door de voortdurende intriges worden steeds nieuwe impulsen aan het verhaal gegeven. Hierdoor blijft het verloop van het verhaal lekker onvoorspelbaar. Maar ach, wat doet de inhoud er eigenlijk toe? C’est le ton qui fait la musique!

Redactie Cinemagazine

Waardering: 3