News Movie – The Onion Movie (2008)

Regie: Tom Kuntz, Mike Maguire | 80 minuten | komedie | Acteurs: Daniel Chacón, Ken Takemoto, Steven Seagal, Don McManus, Kate Fuglei, Abigail Mavity, Reid Weaver, Brian Powell, Adele Robbins, Jason L. Miller, Brendon Baerg, Len Cariou, Larissa Laskin, Scott Klace, Barbara Pilavin, Orlando Seale, Erik Stolhanske, Sarah McElligott, Michael Bolton, Karl Montgomery, Kwame Boateng, Steven Kozlowski, Randy Oglesby, Archie Howard, Howard Shur, Todd Hanson, Arthur Kendall, Ira Gewant, Christopher Weeks, Edward Ansara, Murray Gershenz, Paul ‘Mousie’ Garner, Helen Geller, Richard Fancy, Murphy Dunne, Alex Solowitz, Savannah Haske, Griffin M. Creech, Daniel Dae Kim, Stefan Sacks, Rebecca Lowman, Amy Davies, John Gibson Miller, Jim Gleason, Ben Braat, Sal Lopez, Jay Montalvo, Bashar Rahal, Russell Steinberg, Ahmed Ahmed, Amir Talai

“The Onion” is een Amerikaanse satirische organisatie die onder meer een veelgelezen website en en krant exploiteert. Het “nieuws” dat The Onion maakt is een parodie op de wijze waarop de serieuze media hun nieuws brengen – en is vaak haarscherp en doeltreffend. In ons land is The Onion nagenoeg onbekend, maar dat wil niet zeggen dat er niet veel te lachen valt bij deze film. De film werd in 2003 gemaakt, maar in de VS wist de filmmaatschappij na enkele rampzalige test vertoningen niet zo goed wat ze ermee aan moest en belandde de film op een plank. Vijf jaar later werd ‘The Onion Movie’ rechtstreeks op dvd uitgebracht (in Nederland als ‘News Movie’). Waarom testte de film zo slecht? Waarschijnlijk omdat de humor zo vreselijk politiek-incorrect is, dat er altijd wel mensen zijn die zich door de film aangevallen of geraakt voelen. Maar ook de schrijvers en makers waren kritisch op het eindproduct, omdat ze het gevoel hadden dat de film niet helemaal uit de verf kwam.

Helemaal ongelijk hebben ze hier niet in: zoals bij wel meer films met een sketchmatige opzet, zijn niet alle losstaande segmenten even sterk. Het hangt van de kijker en zijn gevoeligheden én gevoel voor humor af wat hij of zij als leuk of minder geslaagd zal beoordelen. Sommige scènes zijn hilarisch en zorgen voor brede grijns of een gulle lach; andere scènes komen niet goed uit de verf of zorgen alleen in een heel melige bui voor een glimlach.

De centrale rol van “anchorman” Norm Archer wordt gespeeld voor veteraan Len Cariou, een karakteracteur met een sonore stem, die geknipt is voor zijn rol. De film volgt zijn nieuwsuitzendingen, de reclames en programma’s eromheen, waarbij haast elke bevolkingsgroep een flinke veeg uit de pan krijgt. Specifiek mikpunt is Britney Spears, die hier nauwelijks verhuld Melissa Cherry (Sarah McElligott) heet en haar seksueel getinte liedjes. Bekende gezichten Michael Bolton en Steven Seagal zijn niet te beroerd om zichzelf te spelen en zichzelf op de hak te nemen. De zanger Bolton presenteert een bijtend segment waarin hij een soort van adoptie op afstand programma voor kansarme kinderen genadeloos onderuit schoffelt en Seagal parodieert zijn eigen films als “Cockpuncher”, een martial arts virtuoos met een, ahem, heel speciale move om zijn vijanden uit te schakelen. Af en toe wordt er overgeschakeld naar het Midden-Oosten, waar terroristen ook The Onion News kunnen ontvangen en intussen bezig zijn met het voorbereiden van een aanslag. De instructievideo voor zelfmoordaanslagen zal een hoop mensen tegen het zere been zijn, maar vormt één van de hilarische hoogtepunten van de film.

‘News Movie’ is een satirische kijk op hoe nieuws gebracht wordt, waarbij niets of niemand gespaard wordt. Ook menselijk gedrag en stereotiepen zijn absoluut niet veilig en hoewel niet alles even goed werkt of soms nèt even te lang doorgaat, pakt de satire meestal goed uit. Het speelt ook effectief met de verwachtingen en vooroordelen die de kijker heeft over wat als nieuws geldt (een brandend huis, of ontbrekende sokken?) of hoe er in de VS met ras en criminaliteit wordt omgegaan (zowel een zwarte “Armed Gunman” die bij een bank komt solliciteren of een blanke wannabe-rapper die onterecht wordt gearresteerd voor een misdrijf)

Ondanks de missers hier en daar en is het zonde dat de film niet eerder is uitgebracht, want er valt genoeg te genieten. Mits je niet al te fijngevoelig bent…

Hans Geurts