NEXT: a Primer on Urban Painting (2005)

Regie: Pablo Aravena | 102 minuten | documentaire

Veel mensen vinden het een vorm van vandalisme, anderen vinden het juist kunst. Iedereen heeft wel een mening over graffiti en zo ook Pablo Aravena, de regisseur van ‘NEXT: a Primer on Urban Painting’. De Canadees heeft over de hele wereld gereisd om zo deze documentaire over graffiti te maken. Hij laat zien dat wat ooit begon als een vorm van vermaak in de achterstandswijken van New York ondertussen is uitgegroeid tot een internationale taal, die door jongeren over de hele wereld gesproken wordt.

De documentaire is een interessante kijk in de graffitiwereld. Zo leert Aravena ons, dat graffiti in Nederland een stuk grafischer is dan in andere landen. Nederlandse graffitikunstenaars blijken van geometrische vormen te houden. Niet alleen Nederland komt aan bod in ‘NEXT’, de film laat ons onder andere Amerika (dat kan ook niet anders), Japan en Brazilië zien. In al deze landen is graffiti terug te vinden en overal blijkt dat jongeren hun eigen draai aan deze kunstvorm geven.

Helaas is de film voor de buitenstaander soms lastig te volgen, omdat er veel technische termen doorheen worden gegooid. Daardoor is niet altijd duidelijk waar geïnterviewden het over hebben. Voor mensen die normaal niks met graffiti te maken hebben is het wel interessant om de verschillende ontwikkelingen binnen de beweging over de hele wereld te zien. Daarbij zijn de beelden van graffitikunstwerken die Aravena ons laat zien indrukwekkend. Toch kan je er als leek niet onderuit dat de film wel erg lang duurt en dat op den duur de aandacht verslapt. Dat is erg jammer bij zo’n energiek onderwerp als graffiti.

Eén ding is duidelijk na het zien van deze film, en dat is dat graffiti niet enkel als een vorm van vandalisme afgedaan kan worden, want enkel het feit dat verven op een muur mensen over de hele wereld met elkaar verbindt, is al een hele kunst.

Wietske Uneken