Ni hao Holland (2015)

Regie: Willem Timmers, Ilja Kok | 24 minuten | documentaire

Giethoorn is hard op weg om een van de beroemdste Nederlandse dorpen te worden. Niet alleen is het gelukt om een plekje te veroveren op de internationale editie van het Monopolyspel (Monopoly Here & Now: Wereldeditie 2015), ook wordt het dorpje overstroomd door toeristen. Nu is dat natuurlijk al jaren zo, maar de toestroming van vooral Chinese toeristen is opvallend. Zelfs zo opvallend dat de Gieterse bevolking maatregelen gaat nemen. Dat gegeven wordt mooi uitgewerkt in de korte documentaire ‘Ni hao Holland’.

De filmmakers volgen twee Chinese dames, Cherry en Wenwen, die in hun drukke woonplaats Beijing al volop aan het voorbereiden zijn voor hun reis naar Nederland. “Zouden ze er jurken dragen?” vraagt de een onzeker aan de ander. Eenmaal in Nederland gaat de reis per trein naar Overijssel. De door de Chinese overheid uitgebrachte reisgids wordt krampachtig vastgehouden. Een Connexxion bus vol Chinezen brengt de vrouwen naar “de Hof van Eden” en onderweg kijken ze al hun ogen uit. Ze discussiëren over de dieren die ze in de weilanden zien. Zijn het nou schapen of koeien? En waarom lopen die hier los in de wei?

Eenmaal in Giethoorn moeten Cherry en Wenwen hun verwachtingspatroon bijstellen. Het dorp is prachtig, de lucht zuiver en de mensen vriendelijk, maar het eten valt tegen (er wordt erwtensoep als ontbijt geserveerd, want de Chinezen houden van een hot breakfast). En lang niet alle huizen kun je van binnen bekijken – we zien dan ook een aantal inwoners bordjes maken met daarop ‘privé terrein’ in het Chinees. Wanneer de twee vervolgens tegen betaling op de foto kunnen in authentieke Gieterse klederdracht, zie je de teleurstelling op de gezichten. Ze dachten eerder dat alle inwoners zo rond zouden lopen, nu zien ze er zelf zo uit! In een laatste tochtje over het IJsselmeer mijmert Cherry over haar bezoek. Ze realiseert zich dat hetgeen ze gezien heeft meer een museum lijkt en dat haar aanwezigheid in het dorp geen enkel effect heeft. Morgen zit er weer iemand anders in dit bootje en maakt die dezelfde foto’s.

De makers slagen er zo prima in om de kijker zich te laten verplaatsen in deze reizigers. ‘Ni hao Holland’ legt mooi en een tikkeltje pijnlijk bloot hoe wij als Nederlanders tegen Chinese toeristen aankijken en reikt ons zelfs een andere bril aan om voortaan door te kijken. Knap gedaan.

Monica Meijer

Waardering: 3.5