Nice Guy Johnny (2010)

Regie: Edward Burns | 90 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Max Baker, Kerry Bishé, Edward Burns, Matt Bush, Brian Delate, Marsha Dietlein, Harper Dill, Michele Harris, Jay Patterson, Vanessa Ray, Callie Thorne, Anna Wood

Veelzijdig is hij zeker. Edward Burns regisseert, produceert en schrijft zijn eigen films, en als het even kan speelt hij zelf ook nog de hoofdrol. Zijn debuut maakte de New Yorker met Ierse roots in zijn eigen low-budgetproductie ‘The Brothers McMullen’ (1995), een film die hem onder meer een Independent Spirit Award en de juryprijs op het Sundance Film Festival opleverde. Niet gek voor een film die slechts een slordige 25.000 dollar had gekost! Dat droomdebuut werd gevolgd door ‘She’s the One’ (1996) en ‘No Looking Back’ (1998) voor hij als acteur door een andere regisseur werd gecast. Dat was overigens niemand minder dan Steven Spielberg, die hem een rol toebedeelde in zijn oorlogsdrama ‘Saving Private Ryan’ (1998). Toch zou je kunnen zeggen dat de man die ooit tot Hollywoods next golden boy gebombardeerd werd, nooit de grote belofte heeft kunnen waarmaken. Goed, hij speelde wat leuke rolletjes in romantische komedies en televisieseries, maar zijn veelbelovende carrière als filmmaker raakte in het slop. Niet dat de films die hij na 2000 maakte slecht zijn, ze zijn alleen nogal kleur- en zouteloos. Neem nou ‘Nice Guy Johnny’ (2010) – een typische Edward Burns-film. Het kost je geen enkele moeite de film uit te kijken, maar je bent hem zodra de aftiteling door het beeld gaat alweer vergeten.

Eigenlijk is hoofdrolspeler Matt Bush (‘Adventureland’, 2009) een perfecte afspiegeling van de film als geheel: sympathiek maar nietszeggend. Bush is te licht voor een dragende rol en hier speelt hij nota bene de hoofdrol van Johnny Rizzo, de zachtaardige, bijna 25-jarige presentator van een sportprogramma op een lokale radiozender. Johnny is verloofd met de dominante Claire (Anna Wood), die min of meer van hem eist dat hij carrière gaat maken, want in zijn huidige baantje valt nauwelijks een cent te verdienen (dat hij hartstikke leuk vindt om radio te maken, maakt Claire niks uit). Haar vader heeft een sollicitatie voor hem geregeld bij een producent van verhuisdozen (!) in New York, een baan met doorgroeimogelijkheden. Brave Hendrik Johnny doet netjes wat hem opgedragen wordt. In New York zoekt hij meteen zijn oom Terry (Edward Burns) op. Terry blijkt er een nogal losbandig bestaan op na te houden en verklaart Johnny voor gek dat hij zich op zijn 25e al wil binden aan één vrouw. Hij zou veel meer van het leven moeten genieten. Om zijn neefje daarvan te overtuigen, stelt hij hem voor aan de mooie, vrijzinnige Brooke (Kerry Bishé). Ook zij stelt confronterende vragen aan de twijfelende Johnny. Moet hij zijn hart volgen of toch maar gewoon die brave, aardige jongen blijven die hij voorheen altijd was?

‘Nice Guy Johnny’ is een lichtvoetige komedie – zonder dat er nou echt veel te lachen valt – die rustig aan je voorbij kabbelt, zonder dat je er echt door geprikkeld wordt. Het mag duidelijk zijn dat Burns bewondering heeft voor Woody Allen, maar waar diens beste werk uitblinkt door messcherpe dialogen en intrigerende personages en verhaallijnen, blijft Burns op de vlakte. Zijn films volgen vaak eenzelfde patroon (ze gaan eigenlijk allemaal over mannen met bindingsangst), waardoor ze nauwelijks uit elkaar te halen zijn. Dat maakt zijn films niet direct vervelend, maar geven Burns wel het stempel van one trick pony. Eén van de weinige lichtpuntjes in ‘Nice Guy Johnny’ is Kerry Bishé, die met haar sprankelende verschijning en dito persoonlijkheid elke scène steelt. Ze is niet alleen mooi, maar ook verfrissend nuchter en zelfverzekerd. Zeker naast bleekneusje Bush spat deze veelbelovende jongedame van het scherm. En ook al zou je willen dat het anders was omdat je het Burns en de film ergens wel gunt, Bishé’s bruisende performance kan deze bloedeloze relatiekomedie helaas niet in haar eentje naar een hoger plan tillen.

Patricia Smagge

‘Nice Guy Johnny’ verschijnt donderdag 23 augustus 2012 op DVD en is vanaf dinsdag 17 juli 2012 te huur.