Niet naakt, niet gekleed – Ikke naken (2006)

Regie: Torun Lian | 95 minuten | romantiek | Acteurs: Julia Krohn, Bernhard Naglestad, Andrine Sæther, Reidar Sørensen, Ane Dahl Torp, Kim Sørensen, Maria Elisabeth A. Hansen, Marie Kinge, August Karlseng, Gustaf Skarsgård

Voor het jonge Noorse meisje Selma is de liefde een grote natuurramp. Verliefd zijn brengt volgens haar alleen maar problemen zich mee. Liefde is volgens Selma slechts een chemische reactie in de hersenen van mensen. Iedereen die zich overgeeft aan dit gevoel is zielig en zwak. Als haar leeftijdsgenootjes zich langzaam gaan interesseren in jongens en seks, sluit ze met haar twee beste vriendinnen een pact: ze besluiten dat jongens nooit een rol zullen gaan spelen in hun levens. Dat wordt echter steeds moeilijker: de jongens vinden de meisjes erg leuk en praten steeds vaak over seks. Selma merkt al snel dat ook zij zich aangetrokken voelt tot jongens. De jonge Andy en een Zweedse man trekken haar aandacht. Eigenwijs en koppig als ze is, stoot ze hen steeds weer af en probeert ze haar gevoel te negeren. Ze gaat voetballen en trekt steeds meer met de jongens op. Haar vriendinnen laat ze in de steek als ze merkt dat zij zich toch laten verleiden door de jongens.

Dat Selma zo schuw is voor deze gevoelens en voor de liefde is niet vreemd. Haar moeder stierf toen ze geboren werd. De gedachtegang van Selma: als liefde dat laat gebeuren doet het meer kwaad dan goed. Ook haar volwassen zus Nora is geen goed voorbeeld. Ze stoeit voortdurend met de liefde. Ze wordt gedumpt, maakt ruzie en gaat uiteindelijk toch trouwen. Selma vind het maar allemaal grote onzin. Mooi hoe de Noorse regisseur Torun Lian laat zien hoe gebeurtenissen in het leven van jonge kinderen dit soort gevolgen kunnen hebben. ‘Niet Naakt, Niet Gekleed’ is een Noorse jeugdfilm die op originele wijze het thema verliefdheid behandelt. Zowel jongens als meisjes zullen zich erin kunnen herkennen.

Het meisje Julia Krohn (Selma) speelt haar rol geweldig. Ze is eigenwijs, koppig, maar toch erg lief. Het lijkt alsof ze niet eens door heeft dat ze gefilmd wordt. Er is geen moment waarop ze ongeloofwaardig overkomt, erg knap voor zo’n jong meisje. Ook de andere kinderen komen natuurlijk en echt over. De beelden zijn helder en luchtig. Bijna het hele verhaal speelt zich af in de natuur: in het gras, tussen bloemen en op het strand. Daardoor krijg je het gevoel alsof je werkelijk bent beland in het fantasierijke wereldje van Selma. De rustige pianomuziek onderstreept dat gevoel. Deze film werd op het internationale Filmfestival van Berlijn terecht onderscheiden door de sterke inhoud van de film. ‘Niet Naakt, Niet Gekleed’ is een leuke film voor iedereen die ooit dacht nooit verliefd te worden.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 16 februari 2006