Night and Day (1946)

Regie: Michael Curtiz | 123 minuten | drama, muziek, biografie | Acteurs: Cary Grant, Alexis Smith, Monty Woolley, Ginny Simms, Eve Arden, Victor Francen, Alan Hale, Dorothy Malone, Tom D’Andrea, Selena Royle, Donald Woods, Henry Stephenson, Paul Cavanagh, Sig Ruman

‘Night and Day’ doet zich voor als een biografische verfilming van het leven van legende Cole Porter. Het is maar goed dat er fantasierijke bijstaat, want inderdaad – hoe kan het ook anders – is er veel verzonnen en geromantiseerd. Voor de biografie hoef je hem dus niet te kijken, maar vermakelijk en muzikaal is ‘Night and Day’ absoluut.

De rol van Cole Porter wordt ingevuld door de haast even grote ster en legendarische acteur Cary Grant. Al zag Porter zich eerder als een Fred Astaire – maar ja, een dansende Porter zou helemaal te zot zijn – Grant is ook lang niet gek. Porter was tijdens het filmen (1946) nog lang niet uitgeschreven en vele hits en klassiekers zouden nog uit moeten komen. Megahits uit musicals als ‘Kiss me Kate’ en ‘Silk Stockings’ komen helaas hier niet voorbij, maar de tijdloze en vaak gecoverde liedjes You’re the Top, I’ve got you under my skin en Night and Day luisteren de film op met hun heerlijke ritme.

Zoals gezegd vertelt ‘Night and Day’ niet het ware verhaal van het leven van Cole Porter. Nogal wat is overdreven en ver-Hollywood, zoals zijn bijdrage aan de Eerste Wereldoorlog. Hij heeft weliswaar gevochten, maar is niet gewond geraakt – laat staan dat hij inspiratie heeft opgedaan voor zijn songs. Wordt in de film gedaan alsof zijn huwelijk met Linda Lee Thomas (vertolkt door Alexis Smith) een romantische aangelegenheid was, niets is minder waar; het was slechts een façade om zijn homoseksualiteit te verbergen. Hoewel het aannemelijk is dat zijn vriend Monty Woolley – in de film gespeeld door zichzelf – waarschijnlijk ook een voorliefde had voor mannen hadden de twee geen relatie. De vele bijverzinsels en onwaarheden maken ‘Night and Day’ niet een minder goede film, maar wel een slechte biografie. Vanuit filmklassieker oogpunt is ‘Night and Day’ dus juist een aanrader.

Cary Grant is goed gecast en met Alexis Smith heerlijk om naar te kijken. Het aan de ene kant fijne aan de film is dat deze zich voornamelijk focust op de muziek, en dat het wat minder draait om Porter en zijn hedonistische levensstijl zelf. Lekker dus als je zijn songs weet te waarderen; de film bevat een aantal onvergetelijke vertolkingen van zijn nummers. Aan de andere kant dus geen waarheidsgetrouw verhaal, wat niet recht doet aan Porter als persoon.

‘Night and Day’ bevat heerlijke tijdloze klassiekers, de film zelf is minder tijdloos, maar is evengoed wel een prima excuus om goede muziek te luisteren.

Tessa Obbens