Night and Fog – Tin shui wai dik ye yu mo (2009)

Regie: Ann Hui | 122 minuten | drama | Acteurs: Simon Yam, Jingchu Zhang, Amy Chum, Wai Keung Law, Chau-wah Yim

Regisseur Ann Hui (‘Swordsman’) neemt met het op ware feiten gebaseerde ‘Night and Fog’ de gok om het in Azië moeilijk bespreekbare onderwerp van huiselijk geweld aan de orde te stellen. Huiselijk geweld is in Azië niet alleen door de buitenwereld maar zelfs binnen de gezinnen zelf onbespreekbaar. Dit heeft allemaal met het feit te maken dat er in Azië vaak niets belangrijker is dan gezicht hebben en gezicht verliezen. Vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld durven niets te ondernemen tegen hun man.

Wang Hiu Ling (Zhang Jingchu) woont samen met haar man Lee Sam (Simon Yam) en hun twee dochters in een appartement te Hong Kong. Op het eerste gezicht lijkt het een normaal en gezellig gezin maar niets is minder waar. Lee Sam krijgt een sociale uitkering en het feit dat hij geen normaal werk kan of wil vinden verandert hem steeds meer in een psychopaat die het leven voor Wang Hiu Ling ondraaglijk maakt.

Wang Hiu Ling trekt het op een gegeven moment niet langer en neem haar intrek in een Aziatische variant van het Blijf-van-mijn-Lijf-huis. Hier komt Ling voor het eerst in aanraking met vrouwen die een soort van zelfde lot hebben moeten ondergaan en durft ze zich open te stellen. Misschien gaat het wel zo ver dat Ling voor het eerst in Hong Kong echt gelukkig is.

De eerste scènes van ‘Night and Fog’ maken meteen duidelijk hoe Ann Hui het verhaal wil brengen. De kijker ziet de lijken van Wang Hiu Ling en haar twee dochters en de zwaargewonde Lee Sam. Door getuigen (buurvrouw, vriendinnen enz.) hun band met dit gezin te laten beschrijven wordt het verhaal vorm gegeven en naar de dramatische, maar dus al bekende, climax toegewerkt.

Waarom Ling niet eerder aan de alarmbel trekt wordt duidelijk gemaakt door flashbacks van haar jeugd. Ling groeide op in een klein en arm dorpje op het vasteland (China) en de enige manier om hieraan te ontsnappen is een man te trouwen die haar mee kan nemen naar een grote stad, synoniem voor het beloofde land. Haar ouders koesteren deze droom en door te blijven geloven in gouden bergen willen ze maar niet luisteren naar de verontrustende berichten van hun dochter.

Zhang Jingchu (‘Jade Warrior’, ‘Protege’) zet haar rol uitstekend neer. Hoewel ze zo veel te lijden heeft kan ze maar geen afstand nemen van haar man. De angst om voor gezichtsverlies te zorgen zit zo diep in haar Aziatische ziel geworteld dat ze eigenlijk maar geen kans ziet om aan haar psychopathische man te ontsnappen. Ook deze rol wordt door Simon Yam (‘Yip Man 2′. ‘Election’) goed gestalte gegeven. Hoewel hij op het eerste gezicht een vrij aardig persoon lijkt heb je al snel door dat zijn geest toch op zijn minst verwrongen is.

Het dramatisch gegeven waarbij een moeder en haar twee dochters dood in een appartement worden aangetroffen heeft een enorme impact, alleen lukt het regisseur Ann Hui niet helemaal om deze impact tot in de ziel van de kijker door te laten dringen. Een gruwelijk verhaal als ‘Night and Fog’ zou tot in elke vezel van ieders lichaam moeten doordringen. Dat dit niet het geval is ligt niet aan het acteerwerk of thema, maar vooral de scèneopbouw en script schieten hierin te kort. Het kippenveleffect ontbreekt, jammer.

Meinte van Egmond