Night at the Golden Eagle (2002)

Regie: Adam Rifkin | 87 minuten | drama | Acteurs: Donnie Montemarano, Vinny Argiro, Natasha Lyonne, Vinnie Jones, Ann Magnuson, Nicole Jacobs, Fayard Nicholas, Sam Moore, Sam Moore, Miles Douglas, Badja Djola, Kitten Natividad, Ron Jeremy

Mic haalt Tommy op met de boodschap dat hij een verrassing voor hem heeft. Als ze in zijn kamer van het Golden Eagle Hotel zijn aangekomen, blijken het buskaartjes te zijn voor een reis naar Las Vegas. Mic heeft het geld voor de reis en de eerste kosten op hun nieuwe bestemming door hard te werken, maar vooral op legale wijze verdiend. Hij wil het criminele leven vaarwel zeggen en ziet dit als de laatste kans op een welvarende oude dag. Tommy sputtert eerst wat tegen, maar laat zich uiteindelijk overhalen.

Mic moet om zijn loon te krijgen nog een avond werken. Tommy blijft achter op de hotelkamer waar hij bezoek krijgt van het hoertje Amber (Natasha Lyonne) Ze krijgen ruzie en hij vermoordt haar. Voordat de heren naar Las Vegas kunnen vertrekken, moeten ze het lijk zien kwijt te raken in het hotel dat bevolkt wordt door de meest vreemde types, zoals Sylvester (Sam Moore) die niets anders doet dan televisiekijken en fantasie verhalen ophangen. Een van de andere hotelgasten is de prostituee Sally (Ann Magnuson) die van haar pooier Rodan (Vinnie Jones) de opdracht krijgt om Loriann (Nicole Jacobs), vijftien jaar en nog maagd, in te werken.

Het is fraai weergegeven hoe iedereen in de film op de een of andere manier gevangen zit. De hoertjes Sally en Amber kunnen niet ontsnappen aan hun bestaan vanwege hun pooier, de receptionist (Miles Dougal) droomt van een ander leven, maar kan zelfs de receptie niet verlaten om nieuwe melk te halen, Sylvester zit gevangen in zijn fantasieën en is vergroeid met de televisie en de criminele ouderen zijn te oud om hun leven nog naar eigen hand te zetten. De enige die wel een keus heeft is Loriann en zij geeft haar vrijheid vrijwillig uit handen.

‘Night at the Golden Eagle’ is een erg goede film door het sterke scenario, maar vooral door het fantastische acteerwerk. Alle rollen zijn ijzersterk en de tragiek van alle personages is zeer invoelbaar. De gebeurtenissen zijn hard en confronterend, maar ook erg grappig. Vooral de pogingen van Amber aan het begin van de film om klanten te lokken met de meest vreemde capriolen werkt erg op de lachspieren. Doordat alles zich ook nog eens op dezelfde avond en nacht afspeelt, ontstaat een vreemde sfeer alsof je in iemands droom of nachtmerrie bent beland.

Diana Tjin-A Cheong