Nightbreed (1990)

Regie: Clive Barker | 102 minuten | fantasie, horror | Acteurs: Craig Sheffer, Anne Bobby, David Cronenberg, Charles Haid, Hugh Quarshie, Hugh Ross, Doug Bradley, Catherine Chevalier, Malcolm Smith, Bob Sessions, Oliver Parker, Debora Weston, Nicholas Vince, Simon Bamford, Kim Robertson, Nina Robertson, Cristine McCorcindale, Tony Bluto, Vincent Keene, Bernard Henry, Richard Van Spall, David Young, Valda Aviks, Mac McDonald, Richard Bowman, Mcnally Sagal, David Kash, Bradley Lavalle, Stephen Hoye, Tom Hunsinger, George Roth, Peter Marinker, Lindsay Holiday, Kenneth Nelson, Carolyn Jones, Ted Maynard, Mitch Webb, Scott Gilmore, Eric Loren, John Agar

De film ’Nightbreed’ is gebaseerd op het boek ’Cabal’, een van de minder bekende werken uit het oeuvre van horrorschrijver Clive Barker, de man achter onder meer ’Hellraiser’. De film moet het vooral hebben van de visuele aspecten en de duistere sfeer die zo typerend is voor het werk van Barker. Het keurkorps aan vreemde wezens dat gedurende de film aan de kijker voorbijtrekt en de weergave van de ondergrondse vesting Midian zijn indrukwekkend.

Het probleem is echter dat het lijkt alsof de aandacht louter naar het visuele aspect is uitgegaan en dat de andere elementen die de kwaliteit van een horrorfilm bepalen enigszins verwaarloosd zijn. Met name in het begin van de film volgen de gebeurtenissen elkaar in een veel te hoog tempo op, waardoor de kijker als het ware midden in het verhaal terecht komt zonder eerst een goede introductie gekregen te hebben. Het eerste half uur doet dan ook wat warrig aan en pas na die tijd lijkt er enige structuur in het verhaal te komen. Er is dus geen sprake van een zorgvuldige opbouw van de spanning, een element dat bij een film als ’Nightbreed’ toch wel belangrijk is. Een tweede punt van kritiek is dat de karakters niet al te veel diepgang hebben. Waar Boone in het boek ’Cabal’ beschreven wordt als een ernstig gekweld en behoorlijk complex personage, komt hij in de film toch vooral naar voren als een oppervlakkig en eendimensionaal karakter. Op acteergebied is vooral de prestatie van David Cronenberg, die de nogal gestoorde psychiater Dr.Decker overtuigend neerzet, noemenswaardig. In tegenstelling tot de meeste andere films uit dit genre heeft ’Nightbreed’ ook duidelijk een moralistische boodschap. De film stelt de neiging van de mens om de dingen die hij niet kent en begrijpt te vrezen (en vervolgens te vernietigen) duidelijk aan de kaak.

Al met al is ’Nightbreed’ een behoorlijke horrorfilm die vooral visueel veel te bieden heeft, maar toch niet volledig aan de verwachtingen voldoet. Het grootste probleem is dat de film eigenlijk te kort duurt om het verhaal dat Barker in ’Cabal’ schetst te vertellen en goed op de kijker over te brengen. Hierdoor mist de film de diepgang die het boek wel heeft en hebben de makers de mogelijkheid laten liggen om van ’Nightbreed’ een echte horrorklassieker te maken.

Frank Heinen