Nighthawks (1981)

Regie: Bruce Malmuth | 99 minuten | actie, drama | Acteurs: Sylvester Stallone, Billy Dee Williams, Lindsay Wagner, Persis Khambatta, Nigel Davenport, Rutger Hauer, Hilary Thompson, Joe Spinell, Walter Mathews, E. Brian Dean, Caesar Cordova, Charles Duval, Tony Munafo, Howard Stein, Tawn Christian, Jamie Gillis, Luke Reilly, Yvette Hawkins, Einar Perry Scott, Erle Bjornstad, Jaques Roux, Clebert Ford, Avind Harum, Obaka Adeduyo, Corine Lorain, Jean-Pierre Stewart, Thomas Rosales Jr., John Samsul Alam, José Angel Santana, Patrick Fox, John Cianfrone, Tim Marquart, Tony Maffatone, Tom Degidon, Rita Tellone, Al Cerullo, Karl A. Wickman, Cliff Cudney, Randy Francklan, Joe Dabenigno, Roger Caine, Steve Dash, Richard Noyce, John Devaney, Dar Robinson, Paul Farentino, Judee Wales, Edward Fox, Luke Walter, Zoya Leporska, Brian Osborne, Robert Pugh, Catherine Mary Stewart, Frederick Treves, Susan Vanner

‘Nighthawks’ is een ondergewaardeerde speelfilm met Sylvester Stallone en Rutger Hauer in de hoofdrol. Feit is dat de film van begin tot eind goed in elkaar zit, een logische opbouw heeft en gewoonweg spannend is. Het hoogtepunt in het oeuvre van regisseur Bruce Malmuth.

Terrorisme is van alle tijden. In ‘Nighthawks’ is het Rutger Hauer als Wulfgar, die eerst Londen en later New York de stuipen op het lijf jaagt. Waarom Hauer (‘Soldaat van Oranje’) gecast is als Duitse terrorist is onbekend, maar de makers van ‘Nighthawks’ vonden hun inspiratie wellicht in het werk van de Rote Armee Fraktion (RAF), die de Duitse samenleving in de jaren 70 en 80 in de greep hield. Waarom Hauer winkels en onschuldige mensen (ook kinderen) opblaast blijft ook lang onduidelijk, maar later blijkt dat hij handelt in naam van alle onderdrukte mensen buiten de Westerse wereld.

Hauer’s tegenspeler is niemand minder dan Sylvester Stallone als rechercheur DaSilva. Stallone bewijst dat hij meer kan dan alleen klappen ontvangen in bokswedstrijden door gewoon een goede rol te spelen. Hij is serieus en begaan met zijn vuile werk al undercoveragent. De straten van New York hebben hem gehard, maar hij is zijn hart gelukkig niet kwijtgeraakt. Hij krijgt echter te maken met een terrorist die nergens voor terugdeinst. Een scène in een voortrazende trein waarin Hauer een oude vrouw zonder een spier te verrekken als menselijk schild gebruikt, is illustratief voor zijn wijze van opereren.

Intussen blijf je geboeid kijken naar de film. Regisseur Malmuth (‘Hard to Kill’) slaagt erin om de scènes logisch achter elkaar te zetten; iets wat vanzelfsprekend lijkt maar in de praktijk niet altijd wordt uitgevoerd. De logische structuur is gunstig voor het tempo en de kwaliteit van de film. De rode draad is dat de hoofdrolspelers Hauer en Stallone elkaar steeds dichter naderen. De terrorist oppert op een gegeven ogenblik dan ook dat hij en de politierechercheur helemaal niet zoveel van elkaar verschillen. Beide raken geobsedeerd door de tegenstander en een van beide verliest hierdoor wellicht zijn gezonde verstand op een cruciaal moment.

‘Nighthawks’ kent ook zwakkere kanten. Waarom twee undercoveragenten in korte tijd klaargestoomd worden om een topterrorist op te pakken is niet geheel duidelijk. En waarom Hauer Stallone tijdens een spannende gijzelingsactie spaart, terwijl hij geen moeite heeft om vrouwen en kinderen te doden bij aanslagen, is ook onduidelijk. Het leidt er in ieder geval toe dat de spanning bewaard blijft en de twee toewerken naar een apotheose.

‘Nighthawks’ is een goede, spannende actiefilm. Stallone valt op door zijn serieuze rol met inhoud en Hauer trekt de aandacht met zijn ijskoude optreden. Daarnaast zijn er leuke rollen van Joe Spinell (‘Rocky’) en Lindsay Wagner (‘The Bionic Woman’). Typische jaren 80-filmmuziek, met veel synthesizerklanken, die desondanks goed klinkt. Boeiend van begin tot eind met een verrassende ontknoping.

Robbert Bitter