Nights and Weekends (2008)

Regie: Greta Gerwig, Joe Swanberg | 80 minuten | drama | Acteurs: Greta Gerwig, Joe Swanberg, Jay Duplass, Elizabeth Donius, Lynn Shelton, Kent Osborne, Alison Bagnall, Ellen Stagg

Joe Swanberg en Greta Gerwig zijn zowel de twee hoofdrolspelers James en Mattie als regisseurs van deze low budget film. James en Mattie wonen ver uit elkaar en in hun conversaties tijdens hun spaarzame ontmoetingen voert een alledaagse banaliteit de boventoon. Hun relatie kent onderhuidse spanningen die zij niet naar elkaar uitspreken. Zij kiezen voor een ontwijkende, veilige weg en houden de onderwerpen risicoloos. Uit andere, non-verbale, communicatie blijkt echter dat de problematiek veel dieper ligt.

De potentiële dramatiek in hun relatieprobleem ontbreekt echter volledig in het verhaal. Bijna eindeloos spreken zij met elkaar over onbelangrijke onderwerpen, delen van tijd tot tijd een stekeligheid uit, maar waken er vooral voor inhoudelijk op de kwaliteit van hun relatie in te gaan. Zullen zij hun relatie weten te redden of worden wij getuigen van een drama? Hun veelal met kleine onderwerpjes gevuld gebabbel duurt en duurt, het verhaal kent hierdoor inhoudelijk weinig ontwikkelingen. Hun karakters en problemen komen als gevolg hiervan nauwelijks uit de verf. Het verhaal kabbelt wat voort en pakt je dan ook nauwelijks beet.

De aandacht voor wat nog zou kunnen volgen, zakt weg naarmate de film vordert. Dat is jammer want de vragen die de film aansnijdt als ‘zijn we nog verliefd, houden we nog wel van elkaar, is het allemaal gewoon sleur geworden en durven we onze onzekerheden ook uit te spreken?’ had een pakkender en dynamischer uitwerking mogen hebben. De camera zit de acteurs voortdurend dicht op de huid en maakt hun – vooral non verbale emoties – duidelijk zichtbaar. Het open einde van de film past op zich prima bij de open opzet van het verhaal, hoewel voor deze relatie uiteindelijk toch moet worden gevreesd. Antwoorden worden – ook in de film – echter niet meer gegeven.

Rob Veerman

Waardering: 2.5