Nile Rodgers: Secrets of a Hitmaker (2015)

Regie: Marjory Dejardin | 52 minuten | documentaire, muziek

‘I can make your secretary a star, because everything we write is based on truth’, zegt Nile Rodgers op een gegeven moment in deze documentaire. Elke bekendheid was door een dergelijke uitspraak voor arrogant versleten, maar niet Nile Rodgers, lid dan wel producent van Chic, Sister Sledge, Diana Ross, David Bowie, INXS, Duran Duran, Madonna en Daft Punk. Enkele van deze lieden konden leuke liedjes schrijven, maar nummers als Le Freak, We Are Family, I’m Coming Out, Let’s Dance, The Original Sin, The Reflex, Like A Virgin en Get Lucky waren toch echt geen superhits geweest zonder de sterrenstof van ome Nile, opgegroeid als zoon van een heroïneverslaafde tienermoeder in Alphabet City, New York.

Ondergetekende houdt een beetje van soul en pop, maar altijd van de nummers van Nile Rodgers (1952). Rodgers heeft gewoon geen rotzooi gemaakt, omdat hij dat niet kan. Zelfs de BBC, ook producent van een documentaire over de man van de funky gitaarriffs, komt niet verder dan een hagiografie; Arte, een te prijzen Frans televisiekanaal dat via Europese weg de hogere cultuur promoot, doet het nog een beetje beter dan Auntie Beeb. Een beetje meer van hetzelfde dan; een Fransman die met Nile de hit Spacer scoorde aan het woord laat natuurlijk, maar leuk is het wel, want Arte doet zowel Bowie als Jagger spreken en we zien zelfs het Toppop-logo nog even in beeld.

En Bernard Edwards natuurlijk, de overleden compagnon met wie Rodgers Chic groot maakte. Op zich al genoeg voor een plaats in het pantheon. Je kunt over deze man gewoon documentaires blijven maken, want hij is veel te belangrijk en bescheiden om vergeten te worden. En hij neemt zijn publiek serieus zonder daar moeite voor te hoeven doen. Enkele jaren geleden zat Nile Rodgers zomaar te jammen op Vlieland, tijdens het festival Into The Great White Open. Even eenzaam als dat jochie met zijn gitaar in deze film. Even bezeten, en met dezelfde grijns op zijn gezicht. 110 miljoen platen heeft hij verkocht. Nile Rodgers is groter dan de sterren, en dat weten ze.

Jan-Kees Verschuure

‘Nile Rodgers: Secrets of a Hitmaker’ verschijnt vrijdag 25 november 2016 op DVD (De Beste Muziekdocumentaires editie 2015) (8 DVD box).