Nine Days (2020)

Recensie Nine Days CinemagazineRegie: Edson Oda | 124 minuten | drama, fantasie | Acteurs: Winston Duke, Zazie Beetz, Bill Skarsgård, Benedict Wong, Tony Hale, David Rysdahl, Elizaveta Shaikhulina, Taran Marshall, Brandy Pitcher, Caleb Fralick, Eric Ramaekers

We denken dat we weten hoe het werkt. Op een dag ontmoeten je ouders elkaar, worden verliefd, kruipen in het hooi en negen maanden later word jij geboren. Het resultaat van een zaadcel en een eicel die samensmelten tot jouw oorspronkelijke zelf.

Van die theorie klopt dus niks. Volgens de unieke Amerikaanse film ‘Nine Days’ zit het zo: ergens in een andere dimensie ligt verspreid over een onmetelijk kaal gebied een aantal afgelegen huizen. In die huizen houden een soort geboortecoördinatoren (via oude televisies) de aarde in de gaten en de mensen die zij hebben geselecteerd voor het leven aldaar. Wanneer iemand van deze geselecteerden overlijdt verschijnen er een stuk of zes sollicitanten in het huis, in de hoop op een geboorte op aarde. Als baby, dat dan weer wel.

In ‘Nine Days’ volgen we zo’n selectieprocedure die, uiteraard, precies negen dagen duurt. We maken kennis met de getroebleerde Will, de geboortecoördinator van dienst die de procedure in goede banen moet leiden en moet leren leven met het onverwacht overlijden van een geliefde geselecteerde. Ook ontmoeten we de sollicitanten, alle heel verschillende typen. Die bestuderen de levens op aarde en zoeken naar oplossingen voor allerlei menselijke dilemma’s. Wanneer iemand niet geschikt blijkt, verdwijnt hij uit het programma, soms na de vervulling van een laatste wens.

Het zal intussen duidelijk zijn dat ‘Nine Days’ geen alledaagse film is en daarmee ook niet geschikt voor iedereen. Er wordt een flink beroep gedaan op zowel de intelligentie als het inlevingsvermogen van de kijker. De film dwingt je het leven van een afstand te bekijken, en dat brengt nieuwe ideeën, oude gevoelens en heel veel relativering met zich mee. Confronterend zijn de dilemma’s die de kandidaten krijgen voorgeschoteld, hartverscheurend zijn de scènes waarin de afgevallen kandidaten hun lot krijgen te horen.

De onthechte melancholie die als een sluier over deze film hangt doet soms denken aan die in ‘127 Hours’ of ‘Her’. Inhoudelijk speelt ‘Nine Days’ soms leentjebuur bij het Japanse meesterwerkje ‘After Life’, al had die een minder filosofische insteek. Dat alles maakt ‘Nine Days’ tot een sfeervolle, stijlvolle, intellectueel uitdagende én ontroerende film, een hoogstaand en verbluffend debuut. Met een kop en een staart, zodat we niet alleen weten hoe je wordt geboren maar ook hoe het eruit ziet als je op aarde sterft. Niks geen hemel, maar iets met een testbeeld.

Henny Wouters

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 17 februari 2022
VOD-release: 27 september 2022 (Netflix)