Ninja Scroll: The Series – Jûbei ninpûchô: Ryuhogyoku-hen (2003)

Regie: Tatsuo Sato | 390 minuten | actie, animatie, avontuur, fantasie | Originele stemmencast: Richard Barnes, Jack Fletcher, Scott Menville, David Rasner, Dwight Shultz, Daisy Torme

Iedere zichzelf respecterende animefreak zal de film ‘Ninja Scroll’ uit 1993 wel hebben gezien. In deze Japanse tekenfilm werd de nobele huurling Jubei Kibagami geïntroduceerd Ter ere van het tienjarige bestaan van ‘Ninja Scroll’, werd er een dertiendelige televisieserie rond de zwervende samurai gemaakt.

De serie speelt zich veertien jaar na de gebeurtenissen van de film af. De eenzame Jubei zwerft doelloos door Middeleeuws Japan en verdient zijn brood met het uitvoeren van kleine klusjes voor een ieder die bereid is hem te betalen. Het rustige bestaan van de huurling wordt opgeschrikt als hij een jong meisje ontmoet dat volgens eeuwenoude profetiën over bijzondere gaven beschikt. Shigure, zoals de jonge vrouw heet, is in het bezit van de ‘Dragon Stone’. Die steen bezit een enorme magische kracht. Jubei besluit Shigure te beschermen tegen de Kimon Clan die een wel erg verdacht grote belangstelling heeft voor de steen.

Wie bekend is met de ‘Ninja Scroll-speelfilm’, zal nu een ‘Aha Erlebnis’ ervaren. Immers het verhaal van de tv-serie rond Jubei, is vrijwel identiek aan het filmscript van tien jaar geleden. De makers van deze reeks laten er dan ook geen enkele twijfel over bestaan waaruit ze hun inspiratie hebben geput: juist ja, uit de gelijknamige anime klassieker. Zo zullen de fans opnieuw kennismaken met niet alleen Jubei, maar ook met het vreemde, oude mannetje Dakuan die ook zijn opwachting maakte in de geanimeerde speelfilm uit 1993. Niet alleen enkele personages verwijzen naar de klassieke cartoon, ook het verloop van het verhaal van de reeks is overduidelijk afgekeken van de illustere anime. Zo bestaat elke episode uit een confrontatie tussen Jubei en een demon van de Kimon Clan.

Met een wat negatieve inslag zou je kunnen zeggen dat de tv-serie een schaamteloze, lang uitgerekte kloon is van de ‘Ninja Scroll-film’. En dan heb je het niet eens verkeerd. In feite is deze serie niet veel meer dan een lange remake van de populaire culthit. Is dat een slecht teken? Nou ja, dat hangt er van af. Als je als fan van de originele ‘Ninja Scroll’ bereid bent enkele veranderingen te accepteren, dan zul je best wat plezier kunnen beleven aan Jubei’s nieuwe belevenissen. De grootste verandering is de tekenstijl. De speelfilm had een Oosterse, surreële stijl die uiterst gedetailleerd was. Het kleurgebruik was sober en vrij donker. De tv-serie heeft een compleet ander uiterlijk dan de speelfilm. Dat is mede te wijten aan de andere studio die verantwoordelijk was voor het tekenwerk. De cartoonreeks ziet er veel Westerser uit, met veel minder Aziatisch aandoende locaties en personages.

Niet dat het tekenwerk slecht is: integendeel. Wat je op je scherm te zien krijgt is erg kleurrijk, fantasievol en flitsend. ‘Ninja Scroll: The Series’ is een zeer actievolle tv-serie die vol vaart in beeld gebracht is. Het detail in de animaties is niet zo hoog, maar door de continue avontuurlijke en spannende situaties zul je je daar niet aan storen. Daarnaast zijn alle personages met erg veel liefde ontworpen. Zo zul je onder andere de Japanse Batman en een wel erg letterlijke weergave van een takkewijf tegenkomen. Werkelijk alle registers zijn opengetrokken om de kijker te laten onderdompelen in de wonderlijke wereld van Jubei.

Ook op het muzikale vlak stelt deze reeks niet teleur. De soundtrack is een sterke mix van Aziatische en Westerse muziek. Voor de muziek is de Japanse componist Kitaro aangetrokken die enkele onvergetelijke deuntjes heeft geschreven. Het stemmenwerk is redelijk. De Japanse voice-cast is erg sterk en presteert degelijk. Helaas kan dat niet gezegd worden over de Amerikaanse nasynchronisatie. Op Rasner en Torme na is de kwaliteit van de Amerikaanse stemacteurs erbarmelijk. De meeste stemmen missen overtuigingskracht en emotie. Wat erg jammer is, omdat het onge-inspireerde stemmenwerk de kwaliteit van de serie erg tekort doet.

Al met al biedt ‘Ninja Scroll: The Series’ een waardige opvolger van de oorspronkelijke anime uit 1993. De meeste fans zullen niet teleurgesteld worden met deze oerdegelijke, maar weinig verrassende serie. Ook voor nieuwkomers is deze serie prima te verhapstukken. Het verhaal wordt best boeiend gebracht, zonder dat de plotlijn ten koste van de actiescènes gaat. Een leuke serie voor mensen die wel eens een volwassen Japanse tekenfilm willen proberen.

Frank v.d. Ven