Ninnoc (2015)

Regie: Niki Padidar | 19 minuten | documentaire, korte film

De korte jeugddocumentaire ‘Ninnoc’ gaat over het gelijknamige meisje dat met zichzelf en haar omgeving worstelt. De Nederlandse Ninnoc is zeker en onzeker tegelijk, een prachtig vat vol tegenstrijdigheden, ze vindt zichzelf niet in de groep passen en heeft dat ook aan den lijve ondervonden op haar vorige school waar ze gepest werd. Filmmaakster Niki Padidar laat de kijker met knappe visuele vondsten in het hoofd van het bijzondere meisje kruipen en zo ondergaan wat zij ondergaat. Het geroezemoes van een menigte mensen bijvoorbeeld, kun je dat ooit nog anders horen nadat je Ninnoc het hebt horen nadoen?

Ninnoc heeft een uitgesproken mening en weet precies wat ze wel en niet leuk vindt aan mensen. Hypocrisie is haar een doorn in het oog, net als het feit dat iedereen op elkaar wil lijken. Ze wil eigenlijk niet opvallen, maar doet dat onwillekeurig toch. Omdat ze wel zichzelf wil blijven. Ze is in bepaalde opzichten echter net als andere pubers van haar leeftijd, maar toch – en ook dat heeft ze met haar leeftijdsgenoten gemeen – uniek. “Is het geen troost als je weet dat er miljoenen kinderen zijn die zich zo voelen als jij?” “Nee, natuurlijk niet! Ik wil me gewoon niet zo voelen!”

Niki Padidar gebruikt verschillende manieren om Ninnoc te portretteren, in dromerige beelden, soms haarscherp en heel dichtbij en ongelooflijk ontroerend, soms wazig tot ze slechts een uit beeld weglopend silhouet is. Het schoolgebouw waar de film is opgenomen is Ninnocs eigen school. Door Ninnoc in de verlaten ruimten te filmen is de focus volledig voor het dertienjarige meisje. Een fijn portret van een mooi mens.

Monica Meijer

‘Ninnoc’  is vanaf januari 2016 te zien in filmtheaters door het land, in het kader van The Best of IDFA on Tour 2015/2016.