Nitro (2007)

Regie: Alain Desrochers | 95 minuten | actie | Acteurs: Guillaume Lemay-Thivierge, Lucie Laurier, Martin Matte, Raymond Bouchard, Myriam Tallard, Antoine Desrochers, Martin David Peters, Gaston Lepage, Bianca Gervais, Tony Conte, Réal Bossé, Alexandre Goyette, Jeff Stinco

‘Nitro’ is een Frans-Canadese productie, die in juni 2007 in het première weekend in Quebec blockbusters als ‘Die Hard 4′ en ‘Ratatouille’ uit de top van de bioscooplijsten verdrong. Hebben we hier te maken met hele chauvinistische Franstalige Canadezen of is de film werkelijk zo goed? Het blijkt het eerste te zijn.

De film wordt gepresenteerd als actiefilm, maar buiten een aantal saaie en weinig inspirerende actiescènes heeft de film meer weg van een drama. Een erg ongeloofwaardig drama bovendien. Hoe ver ga je om het leven van je geliefde te redden? Het vermoorden van een crimineel lijkt een goed plan en bovendien een gerechtvaardigde zet te zijn. Hij heeft immers geen recht op zijn leven… En hoe corrupt kan een ziekenhuis zijn? Bij welk ziekenhuis gaat de chirurg pas wanneer je met een zak geld en een donorhart op de proppen komt opereren? Hier dus. Het geld wordt door het hoofdpersonage snel verdiend met een aantal rondjes racen in een parkeergarage, waarbij de link onbewust toch naar de films uit de ‘Fast and Furious’-serie wordt gelegd. Alleen ziet het er hier duidelijk minder gelikt uit. Geen adrenaline kick, maar een slaapverwekkend schouwspel.

De acteurs treffen op een enkele uitzondering na hiervoor eigenlijk geen blaam. Vooral Guillaume Lemay-Thivierge (Max) gooit alles uit de kast en springt over schuttingen, klimt op daken en rent zijn longen uit zijn lijf om vervolgens tijdens de dramatische scènes weer tot rust te komen. Hij laat zien dat hij op beide vlakken goed uit de verf komt. Gesteund door Lucie Laurier (Morgane), de vrouwelijke equivalent van hem, gaat hij de strijd tegen criminelen en vooral de tijd aan.

Regisseur Alain Desrochers strooit gretig met flashbacks, die in eerste instantie vooral voor verwarring zorgen. Het duurt even voordat je door hebt dat het een flashback is. Behalve dan wanneer je de flashback al eerder hebt gezien, want dat gebeurt ook nog weleens. Nee, dan kun je maar beter kijken hoe John McClane het kunstje voor de vierde keer flikt.

Lodi Meijer