No Escape (2015)

Regie: John Erick Dowdle | 103 minuten | actie, thriller | Acteurs: Owen Wilson, Pierce Brosnan, Lake Bell, Sterling Jerins, Claire Geare, Sahajak Boonthanakit, Thanawut Ketsaro, Chatchawai Kamonsakpitak, Tanapol Chuksrida, Jon Goldney, Barthélemy Son

Gewone mensen die in ongewone situaties belanden, een veelgebruikt recept in Hollywood. Zo ook in de nieuwe Disney productie ‘No Escape’ waarin ingenieur Jack Dwyer (Owen Wilson) samen met zijn gezin naar een onbenoemd Aziatisch land afreist om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Nog voor zijn eerste werkdag plaatsvindt breekt er echter een bloederige opstand uit waardoor hij, en zijn gezin, moeten rennen voor hun leven.

Waarom zij precies moeten vluchten, en vooral voor wie, blijft een tijd lang ongewis. Wat wel direct duidelijk wordt is dat iedereen die niet het hazenpad kiest ten prooi valt aan een brute lynchpartij. De Aziatische rebellen kennen bepaald geen genade en bewerken iedere blanke toerist die hun pad kruist met roestige machetes en ander wapentuig. Ze lijken totaal geen motief te hebben voor hun moorddadige gedrag. De xenofobie spat er al vroeg vanaf.

Het Texaanse gezin is daarna nergens veilig en belandt continu van de regen in de drup. Het helpt ook niet dat Jack zijn voltallige gezin mee moet sleuren. Zijn gezinsleden zien ondanks de hel die zij doormaken tussen alle bloedvergieten door nog wel mogelijkheid voor een paar onuitstaanbare familiemomenten. Deze zijn dermate zoetsappig dat het bekijken van de film een bakje vereist om je glazuur in uit te spugen. Zo wil dochterlief nadat ze beschoten zijn door tanks, bedolven liggen onder het puin en hun kleren doordrenkt zijn van het rebellenbloed, graag nog eens de anekdote over de geboorte van haar zusje horen. Jack is vervolgens niet te beroerd om aan dit verzoek te voldoen terwijl de pianomuziek op de achtergrond ontluikt.

Het gedrag van de dochters Beeze (Geare) en Lucy (Jerins) is de hele film lang tenenkrommend te noemen. Ze moeten op de meest penibele momenten plassen, recalcitrant doen, huilen of laten tijdens een vuurgevecht hun knuffel vallen. Vervolgens kan de man des huizes het vuile werk weer opknappen waarbij hij nimmer te beroerd is om de ernst van situatie nog maar eens onder woorden te brengen. Het maakt van ‘No Escape’ een unieke film waarbij je juist hoopt, tegen de wil van regisseur Dowdle in, dat de kleffe familie Dwyer de aftiteling niet haalt.

Al deze facetten zouden minder zwaar wegen als de actie goed uit de verf zou komen. Ook dit is helaas niet het geval. Alle actiemomenten zijn in essentie hetzelfde waarbij het geweld de spanning zou moeten genereren, maar het neemt de voorspelbaarheid beslist niet weg.  Het enige lichtpuntje te midden van al deze misère is de bebaarde geheim agent Hammond (Brosnan) die familie bijstaat in hun zoektocht naar een veilige haven. Totdat blijkt dat ook zijn motieven volledig de plank misslaan.

‘No Escape’ is een nare bekrompen film die, in tegenstelling tot andere matige films uit het genre, geen moment lekker wegkijkt. Zowel de hoofdpersonen als de slechteriken wekken nooit enige vorm van sympathie op waardoor het je weinig kan schelen wat hun lot is. Voeg hier een flinterdun verhaal en een lachwekkend einde aan toe en je krijgt toch nog het gevoel dat je naar een rampenfilm hebt zitten kijken, maar dan niet op de manier die je voor ogen had.

Thomas van den Berg

Waardering: 1

Bioscooprelease: 29 oktober 2015