No One Will Save You (2023)

Regie: Brian Duffield | 93 minuten | horror, science fiction | Acteurs: Kaitlyn Dever, Elizabeth Kaluev, Zack Duhame, Lauren L. Murray, Geraldine Singer, Dane Rhodes, Daniel Rigamer, Evangeline Rose, Dari Lynn Griffin, Gabrielle Bordlee, Tenaj L. Jackson, Emani White

Brynn (Kaitlyn Dever) woont in haar eentje in een groot huis in een dorp waar iedereen een hekel aan haar lijkt te hebben. Al snel blijkt dat een goede vriendin van haar jong gestorven is, waardoor je het vermoeden krijgt dat Brynn daar iets mee te maken heeft. Ze vult haar dagen met het naaien van kleding en het onderhoud van een miniatuurdorp in haar woonkamer.

Op een avond hoort ze rare geluiden en blijkt er een alien haar huis te zijn binnengedrongen. Vanaf daar ontvouwt zich een overlevingsstrijd, zowel fysiek als mentaal.

Qua plot is er niet veel over ‘No One Will Save You’ te zeggen, zonder dingen weg te geven. De film laat zich voor het grootste gedeelte het beste omschrijven als een combinatie tussen ‘Alien’,‘Home Alone’ en ‘Night of the Living Dead’.

In eerste instantie lijkt het een overlevingsverhaal en een lang kat-en-muisspel tussen Brynn en de alien, maar gaandeweg ontstaan er meerdere lagen en wordt er veel meer van de kijker gevraagd voor wat betreft de inhoud en betekenis van de film. Wat hierbij helpt is dat de context summier is. Zowel van de alien als van de hoofdpersoon. De actie werkt goed en qua kleur en sfeer zitten er een paar mooie overgangen en verschillende delen in, waardoor het niet voelt als één lange achtervolging in het donker.

Kaitlyn Dever zet een overtuigende rol neer en draagt deze film. De kracht van de film bestaat grotendeels uit de emotie die je als kijker van haar gezicht af kunt (en eigenlijk ook moet) aflezen. Je volgt eigenlijk alles vanuit haar perspectief, want hoewel er meer mensen in het dorp wonen, hebben die in de meeste gevallen een passieve rol. Gevaar bij deze benadering is wel dat het na een tijdje vermoeiend kan worden om continu met paniek en wanhoop, hoe begrijpelijk die ook is, geconfronteerd te worden. Dit wordt echter mooi opgevangen door de visuele effecten en de suspense waarvan nooit helemaal duidelijk is welke kant het opgaat. ‘No One Will Save You’ maakt heel mooi gebruik van geluidseffecten en elementen in de achtergrond van de shots. Dit in tegenstelling tot andere bovennatuurlijke horrorfilms waarin de nadruk meer op jumpscares ligt.

Hoewel de film nooit echt verveelt, is het multi-interpretabele ook direct de zwakte. In sommige scènes mis je op momenten domweg informatie om goed door te hebben wat er gebeurt. Het gevolg is dat je veel zelf in moet vullen. Voor liefhebbers van een diepgravende karakterstudie van een persoon in rouw is dat interessant. Voor iemand die negentig minuten vermaakt wil worden met een spannende horrorfilm, iets minder.

Gijsbert Ambachtsheer

Waardering: 3

VOD-release: 22 september 2023 (Disney +)