No Reservations (2007)

Regie: Scott Hicks | 104 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Catherine Zeta-Jones, Aaron Eckhart, Abigail Breslin, Bob Balaban, Jenny Wade, Brian F. O’Byrne, Patricia Clarkson, Lily Rabe, Matt Servitto, Zoe Kravitz, Fulvio Cecero, Cassandra Seidenfeld, Ramon Fernandez, Matthew Rauch, Patrick Zeller, Sam Kitchin, Eric Silver, Lorca Simons, Katherine Sigismund, Angel Rosa, Mario Morales, Yevgeniy Dekhtyar    

Deze remake volgt op een enkele verandering na trouw het origineel ‘Bella Martha’ (2001). ‘Martha’ heet nu ‘Kate’, maar ook Kate kent geen andere passie dan koken. Ze is dan ook erg tevreden met haar alleenheerschappij in de keuken waar iedereen zich aan haar regels houdt. Zelfs Paula (Patricia Clarkson), de eigenaresse van het restaurant, durft haar nauwelijks tegen de haren in te strijken, omdat Kate’s kookkunst onnavolgbaar goed is. Het enige wat Paula eist, is dat Kate therapie volgt om haar woedende uitvallen tegen klagende klanten onder controle te krijgen. Maar Kate begrijpt niet zo goed wat ze bij deze therapeut (Bob Balaban) te zoeken heeft. Zij weet immers beter dan wie ook of een gerecht perfect is klaargemaakt of niet. Daarom praat ze met hem maar over haar kookkunst en recepten en neemt regelmatig lekker eten voor hem mee dat hij met een beetje schuldgevoel, maar wel genietend verorbert.

Kate’s zus en nichtje zijn op weg naar haar als ze een auto-ongeluk krijgen. Haar zus sterft en, aangezien niemand weet wie haar vader is, komt haar nichtje Zoe (Abigail Breslin) bij haar wonen. Voor beiden begint een emotioneel ingewikkelde periode. Zoe probeert over de dood van haar moeder heen te komen en zich aan te passen aan het leven bij haar drukbezette tante. Kate moet in haar overgeorganiseerde leven opeens zorgen voor een jong meisje dat net haar moeder heeft verloren. Haar enige zekerheid is nog haar keuken, maar als ze weer aan het werk gaat, blijkt de opvolger van haar hoogzwangere sous-chef Leah (Jenny Wade) de flamboyante Nick Palmer. Deze levensgenieter brengt letterlijk muziek in Kate’s keuken en slaat met zijn totaal andere aanpak wat koken en leven betreft het laatste stukje vaste grond onder Kate’s voeten vandaan.

Een vergelijking tussen het origineel en deze remake is bijna onvermijdelijk. Het origineel wint het. Door de sobere aanpak en het intense spel van Martina Gedeck is het verdriet over het verlies van haar zus en de verwarring over het feit dat ze opeens voor een kind moet zorgen dat ook nog eens emotioneel in de knoop zit, beter navoelbaar en het drama element komt in die film dan ook veel beter tot zijn recht. Bovendien is Aaron Eckhart als romantische partij veel minder geloofwaardig dan Sergio Castellitto waardoor zijn verliefdheid vooral plichtmatig aandoet.

‘No Reservations’ is op zijn eigen merites beoordeeld een warme film, maar bij tijd en wijle te warm. Als Kate en Zoe een dagje respectievelijk van werk en school spijbelen is het spelletje Monopoly dat ze spelen hartstikke leuk om naar te kijken, maar dan moet daar ook nog een schattig kussengevecht op volgen en dat is gewoon te veel. Ook zit de kijker met enige regelmaat in een karretje in een attractiepark en wordt als een zoutzak vervoerd langs alle verplichte nummers die bij rouwverwerking horen en toegeven aan een nieuwe liefde en daarmee voor een ander soort leven kiezen. De regisseur heeft hiervoor geen enkele originele insteek bedacht, net zomin als dat hij de verplaatsing van Hamburg naar Manhattan heeft uitgebuit om zijn eigen stempel op de film te drukken. Maar los van dit alles is ‘No Reservations’ gewoon een prettige film om naar te kijken waarbij de veelvuldig gebruikte muziek goed wordt ingezet om een warme sfeer op te roepen. Daarbij spelen de beide dames hun rol erg leuk en op de juiste momenten ook ontroerend. Een aangename familiefilm die nooit echt dramatisch of hilarisch wordt, maar wel goed voor een milde glimlach.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 3

Bioscooprelease: 6 september 2007