Nobody (2021)

Recensie Nobody CinemagazineRegie: Ilya Naishuller | 92 minuten | actie, misdaad | Acteurs: Bob Odenkirk, Aleksey Serebryakov, Connie Nielsen, Christopher Lloyd, Michael Ironside, Colin Salmon, RZA, Billy MacLellan, Araya Mengesha, Gage Munroe, Aleksandr Pal, Humberly González, Edsson Morales, J.P. Manoux, Adrian McLean, Ilya Naishuller, Sergey Shnurov, Joanne Rodriguez

Surprisehit ‘John Wick’ heeft naast een hele lading vervolgen een hoop teweeggebracht in Hollywood. De knokfilms waarin Keanu Reeves de titelrol vertolkt scoren als een tierelier dus staan de copycats in de rij om de succesformule opzichtig te kopiëren. Met wisselend succes, want de meeste klonen komen niet in de buurt van het origineel. Reeves is een getraind martial artist en doet de meeste van zijn stunts echt zelf. Komiek Bob Odenkirk dacht ‘dat wil ik ook’ en zo geschiedde. Enter ‘Nobody’.

In ‘Nobody’ vertolkt Odenkirk de titelrol. Hij is de ‘nobody’ om wie draait. Deze ogenschijnlijk saaie burgerman krijgt de (passief agressieve) woede van zijn gezin over zich heen als hij besluit niet in te grijpen tijdens een overval waarin twee nerveuze overvallers een paar dollar meenemen. Zijn zoon is boos op zijn vader die hij als een slappeling beschouwt. Vrouwlief is ook niet te spreken over de pacifistische houding van haar man. Alleen zijn dochtertje is hem nog trouw. Als hij echter ontdekt dat de boeven de lievelingssleutelhanger van dochterlief stalen, zweert hij wraak. Onze burgerman is niet zomaar een of andere sul, maar een FBI-beul in ruste.

In ‘John Wick’ was een hond de reden voor moord. In ‘Nobody’ is dat een sleutelhanger. Niet zo vreemd, want ‘Nobody’ is van dezelfde makers als de ‘John Wick’ franchise. Dat houdt in dat de stunts ook van hetzelfde niveau zijn. Odenkirk heeft keihard getraind voor deze rol en dat merk je! De acteur is in vorm. Wat deze film zo genietbaar maakt, is dat onze antiheld elke scène weer verrotter oogt. Hij krijgt echt klappen en lijdt pijn. Het geweld heeft impact en hij is geen eenmansleger. Dat zorgt ervoor dat de gevechten net wat spannender overkomen.

Naast een geweldige Odenkirk heeft deze film meer te bieden. Een vlotte montage bijvoorbeeld en een fantastische soundtrack. Oude soul en eighties pop wisselen elkaar af en zetten de toch al lompe actie net wat beter in de verf. ‘Nobody’ is ‘John Wick’ met humor. Aanrader voor elke actiefan!

Frank v.d. Ven

Waardering: 4

Bioscooprelease: 10 juni 2021
DVD, blu-ray en 4K UHD-release: 3 november 2021