Noces (2016)

Recensie Noces CinemagazineRegie: Stephan Streker | 95 minuten | drama | Acteurs: Lina El Arabi, Sébastien Houbani, Babak Karimi, Nina Kulkarni, Alice de Lencquesaing, Olivier Gourmet, Aurora Marion, Bilel Ghommidh, Zacharie Chasseriaud, Rania Mellouli, Harmandeep Palminder, Sandor Funtek

‘Noces’ gaat over Zahira Kazim. Zij is van Pakistaanse afkomst, zit op school in België en is een doodnormale puber. Althans…Zo lijkt het, want haar leven is behoorlijk gecompliceerd op zulke jonge leeftijd. Want wat moet je doen als je in het geheim net zwanger bent van je vriendje, maar je ouders je gaan uithuwelijken aan een Pakistaanse jongen die je nog nooit ontmoet hebt?

Ouders Mansoor en Yelda gaan met hun tijd mee. Zahira mag skypen met drie huwelijkskandidaten voordat ze een keuze moet maken. En volgens haar moeder is het hebben van een keuze al een enorm voorrecht. Ze houdt een pleidooi dat het ook goed kan uitpakken: “kijk maar je jongere zusje Hina.” Zahira ziet dit anders en neemt haar oudere broer Amir in vertrouwen. Ze vertelt hem dat ze niet wil trouwen, maar over haar zwangerschap zwijgt ze in alle toonaarden. Haar beste vriendin Aurore weet beter en adviseert haar om een abortus te nemen – een idee waar de jonge tienermoeder enorm mee worstelt en ze loopt weg van huis.

Mansoor runt een winkeltje en in de uren na sluitingstijd vraagt hij Amir druk uit te oefenen op Zahira. De beste vriend van Mansoor is Andre, de vader van Aurore. Hij is een Belg en probeert Mansoor te overtuigen dat uithuwelijken niet meer van deze tijd is. De stress van gezichtsverlies en eerwraak als z’n dochter weigert, heeft z’n weerslag op Mansoors gezondheid, want hij kampt met hartproblemen.

Amir belooft zijn best te doen, maar eigenlijk is hij het niet eens met de traditionele opvattingen van zijn ouders. Hij ziet z’n kleine zusje veel liever gelukkig en vrij. Ook is hij een man van zijn woord, dus hij gaat wel met Zahira praten. Amir waarschuwt haar dat als ze niet meewerkt aan het uithuwelijken met één van de drie mannen, dat ze alles en iedereen kwijt zal raken…of erger.

Regisseur en schrijver van ‘Noces’ is Stephan Streker (‘Le monde nous appartient’) en hij maakt graag gebruik van nauwe close-ups die ons meezuigen in Zahira’s belevingswereld. De warme kleuren en smakelijke keuken die Pakistan rijk is komen in de aankleding van de sets ook goed terug. Zijn script biedt een doorkijkje in het leven van immigranten door dramatische en onverwachte scenario’s op elkaar af te stemmen die een draai geven aan traditionele denkwijzen. In het kader van eerwraak, immigratie, religie en tradities is ‘Noces’ een modern momentum dat toont dat liefde in een keer tot mooie, maar ook ondenkbare daden kan leiden.

Lisette van der Meij

Waardering: 3

Bioscooprelease: 30 maart 2017
DVD-release: 4 juli 2017