Nocturna (2007)

Regie: Adrià García, Víctor Maldonado | 80 minuten | animatie, familie, fantasie | Acteurs: Originele stemmencast: Imanol Arias, Natalia Rodríguez, Carlos Sobera

‘Nocturna’ richt zich op kinderen. Dus geen gelaagde grapjes en leeftijdsloze thema’s zoals in veel andere hedendaagse animatiefilms, maar een ondubbelzinnige keuze voor de leefwereld van de jongere kijkers. Dit maakt de film voor volwassen wellicht minder interessant, maar toch valt er ook voor hen wel het één en ander te genieten.

Tim is een 7-jarig weesjongetje dat zich niet echt bezighoudt met de andere wezen. Liever richt hij zich tot de hemel en legt hij met krijt alle sterren vast op het dak van het weeshuis. Hij heeft een lievelingsster, ‘Adhara’, omdat hij denkt dat die hem beschermt tegen gevaren. Die gevaren hullen zich in het duister. Tim is bang voor de schaduw en daarom kruipt hij elke nacht stiekem uit zijn bed om de maan en de sterren te kunnen zien. Op een nacht, nadat hij per ongeluk buiten is beland na een vervelende ervaring in het donker, stuit hij op een groot wezen dat zichzelf de kattenherder noemt. De kattenherder maakt deel uit van een bond gezelschap dat ’s nachts, als iedereen slaapt, tot leven komt. De creaturen vormen de Nocturna die zorgt dat de nacht vlotjes verloopt. Dit ritme wordt echter verstoort als de sterren aan de hemel beginnen te verdwijnen en het is uiteraard aan Tim hier een einde aan te maken.

En wanneer Tim zich in dit avontuur stort kan het feest beginnen. Hij komt tal van vreemde wezens tegen. Hij ontmoet de poolster (die met een vishaakje aan de hemel hangt), levende straatlampjes, een groep veelzijdige gezichten dat de geluiden van de nacht orkestreert en zelfs de aan koffie verslaafde directeur van de nachtelijke ondernemingen. Tim kijkt zijn ogen uit en zo valt er voor de kijker een hoop te genieten. ‘Nocturna’ houdt het daarbij simpel, waardoor de belevingen van Tim voor de kleineren zeer toegankelijk blijven. De slechterik, een schaduw die langzaam al het licht in de nacht absorbeert en zo Nocturna bedreigt, is voor de allerkleinsten wellicht iets te spannend, maar echt eng wordt het nooit.

Dat de film het simpel houdt, heeft zijn charmes. De animatie – begeleid door een mooie soundtrack – is goed verzorgd en toont een paar leuke creatieve vondsten, maar wordt nergens te uitbundig, waardoor er nog genoeg te fantaseren valt. Geen overdonderende taferelen, maar grijpbare droombeelden voeren de boventoon. Alles blijft bovendien een vriendelijk karakter hebben. Tim en de andere kinderen zijn allemaal een beetje mollig en hebben grote, bolle gezichtjes. Ook de kattenherder, al gauw Tims vriend, is een grote, vrolijke verschijning. Het verhaal is van een prettige voorspelbaarheid en neemt geen onverwachte wendingen waardoor het allemaal al snel vertrouwd overkomt. Voor volwassenen werkt dat misschien niet helemaal, maar wie zich even onbekommerd mee laat voeren in Tims avonturen heeft met ‘Nocturna’ tachtig minuten prima besteed.

‘Nocturna’ won op zowel het filmfestival van Barcelona als bij de Goya awards de prijs voor beste animatiefilm.

David Croese