Nói Albínói – Noi the Albino (2003)

Regie: Dágur Kari | 95 minuten | drama | Acteurs: Tómas Lemarquis, Þröstur Leó Gunnarsson, Elín Hansdóttir, Anna Friðriksdóttir, Hjalti Rögnvaldsson, Pétur Einarsson, Kjartan Bjargmundsson, Greipur Gislason, Ásmundur Ásmudsson, Gunnhildur Björk Elíasdóttir, Sveinn Geirsson, Þorgeir Guðmundsson, Þorsteinn Gunnarsson, Helgi E. Helgason, Haraldur Jónsson, Gérard Lemarquis, Páll Loftsson, Guðmundur Ólafsson, Óttarr Proppé, Unnar Reynisson, Ásdís Thoroddsen

Al direct vanaf het begin ademt ‘Nói albínói’ een sfeer van eindeloze verveling en het ontbreken van ieder toekomstperspectief. Het leven in het afgelegen dorpje waar hoofdpersoon Nói woont is grauw en eentonig. De dorpelingen hebben twee keuzes: zich te schikken in hun lot of los te breken. Vrijwel iedereen kiest voor de eerste optie, zoniet Nói. Hij is bovengemiddeld intelligent en heeft een rebelse inslag. Zijn omgeving weet echter weinig waardering voor hem op te brengen, op zijn grootmoeder na. Zij is de enige die hem neemt zoals hij is. Met zijn vader heeft hij een moeizame band, omdat deze onbetrouwbaar is en het op cruciale momenten laat afweten.

Het is niet moeilijk om sympathie op te vatten voor deze jongen, die overduidelijk niet thuishoort in de omgeving waarin hij is opgegroeid. Ook al zijn niet al zijn daden even sympathiek. De rol van Nói wordt fantastisch vertolkt door de Frans/IJslandse Tómas Lemarquis (zijn vader, Gérard Lemarquis, heeft in de film de rol van Nóis leraar Frans), die voor zijn rol overigens geen gedaantewisseling hoefde te ondergaan: hij is dan wel geen albino, maar verloor wel op jonge leeftijd al zijn haar en is net als zijn alter-ego volledig kaal.

De regisseur van deze film heeft net als de hoofdrolspeler een ‘Franse connectie’: Dagur Kári Pétursson, zoals Dagur Kári voluit heet, werd geboren in Frankrijk als zoon van een bekende IJslandse schrijver. Hij studeerde af aan de filmacademie in Denemarken en won met zijn afstudeerfilm ‘Lost Weekend’ in totaal 11 prijzen op diverse internationale filmfestivals.

Kári is er erg goed in geslaagd om ‘Nói albínói’ precies die lading te geven die nodig is om de kijker geboeid te houden, en niet moedeloos te maken door de toch wel wat sombere ondertoon van de film. De film kent dan wel geen ‘happy ending’, maar duidelijk wordt wel dat het leven voor Nói pas echt begint na de lawine die zijn dorp verwoest. Pas dan, als alle banden die hij had met zijn omgeving wreed zijn doorgesneden, krijgt hij de kans om echt los te breken uit het patroon waarin hij zat.

Het bijzonder sterke verhaal van ‘Nói albínói’, de visuele aspecten die dit verhaal prima ondersteunen (lees: de beelden van het onherbergzame IJslandse landschap) plus het goede acteerwerk maken van deze film een meesterwerkje.

Saskia Blokker

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 11 september 2003