Noise (2007)

Regie: Henry Bean | 98 minuten | drama, komedie | Acteurs: Tim Robbins, Bridget Moynahan, William Hurt, Margarita Levieva, Gabrielle Brennan, María Ballesteros, William Baldwin, Eric L. Abrams, Jessica Almasy, Leora Barish, Michael J. Burg, Lou Carbonneau, Chuck Cooper, Catherine Curtin, Maryam Myika Day

Tim Robbins staat erom bekend dat hij nooit in typische blockbuster Hollywoodfilms verschijnt (enkele uitzonderingen daargelaten), en dat hij een voorkeur heeft voor aparte rollen. Ook ‘Noise’ past prima in het rijtje thuis. De film zet je toch even aan het denken over de geluidsvervuiling van alledag. Maar een soort docu als ‘An Inconventient Truth’ moet je niet verwachten; eerder een wannabe lichtzinnige kijk op een niet al te opvallend – maar enigszins groeiend – probleem.

‘Noise’ klinkt veelbelovend, en zo op het eerste gezicht valt er veel uit de plot te halen. Het begin is het sterkste punt van de film: droge humor en korte op elkaar volgende anekdotes over hoe storend geluid kan zijn. Helaas valt ‘Noise’ uiteindelijk nogal tegen. De film ontwikkelt zich traag, en het is moeilijk om mee te voelen met David. Natuurlijk, het is vervelend om wakker te worden van een autoalarm, en loeiende sirenes ’s nachts zijn ook niet alles, maar waar zijn geluidsobsessie vandaan komt blijft de grote vraag. Overgevoelige oren misschien? Of toch wat anders?

De grote fout ligt waarschijnlijk bij regisseur Henry Bean. Deze baseerde alles namelijk geheel op zijn eigen verhaal en bij het verwerken daarvan kreeg hij geen hulp van derden. Dat is te merken, want het zal voor hem duidelijk zijn wat sommige motivaties zijn en waarom dingen gebeuren zoals ze gebeuren – bij de kijker blijven echter vraagtekens achter. Ondanks het feit dat er meer dan genoeg tijd is om alles uit te leggen en om de waarheid misschien een beetje op te spicen, zodat het net wat interessanter wordt, slaagt Bean er niet in zijn boodschap over te brengen. ‘Noise’ is nu wat aan de saaie kant, en daar kunnen optredens van Robbins en William Hurt, die over het algemeen wel voor een spetterende performance garant staan, niets aan veranderen. Hoewel Hurt ondanks zijn kleine rol toch een heerlijke prestatie levert, valt Robbins wat tegen. Het lijkt er op dat hij de beweegredenen van zijn personage ook niet weet te vinden, en dat hij niet tevreden is met het verhaal. Hij lijkt er niet geheel bij te zijn. Verrassend is de kleine Gabrielle Brennan die Davids dochter speelt. Dit meisje komt net om het Hollywoodhoekje kijken en acteert veelbelovend, ook al heeft ze hier een mindere rol dan in ‘The Life Before Her Eyes’ (naast Uma Thurman).

‘Noise’ laat je wel degelijk even inzien dat geluidsoverlast behoorlijk irritant kan zijn, maar weet je genoeg te pakken om er écht om te geven. ‘Noise’ (en Bean) verwacht teveel van zichzelf en probeert geestig uit de hoek te komen waar het niet gepast is. Bean weet de juiste toon niet te vinden, om over het tempo maar te zwijgen. Al met al is ‘Noise’ niet de komedie waar de kijker op hoopte, maar de paar auto’s die gesloopt worden maken een hoop goed.

Tessa Obbens