Noma – My Perfect Storm (2015)

Regie: Pierre Deschamps | 99 minuten | documentaire

Als je vier keer wordt uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld, kan je je geluk niet op. Voor de half Macedonische Rene Redzepi, mede-eigenaar van het Deense restaurant Noma, werd zijn droom werkelijkheid. Zijn moeder werkt in een gaarkeuken van een gevangenis, maar merkt gekscherend op dat ze wel degelijk parallellen ziet tussen haar wijze van bereiden en die van haar getalenteerde zoon. Rene raakt enorm geïnspireerd na een bezoek aan Groenland en wil Scandinavië culinair op de kaart zetten. In Kopenhagen openen de deuren van Noma, een Michelinsterren-restaurant die haar gasten gastronomisch op het hoogste niveau vervoert. Zijn belangrijkste motivatie is te eten met besef waar je op de wereld bent en in welke tijd van het jaar. Zijn bakermat is de Noord-Europese wildernis om zich heen, die hij lustig maar zonder verspilling in zijn recepten verwerkt.

Maar even delicaat als zijn gerechten bleek zijn reputatie na een vernietigende escapade met het Norovirus. 63 mensen raakten ziek na het eten van een gerecht met mosselen. Ook werd slechte hygiëne aangevoerd als haard van de malaise. In het tweesterrenrestaurant moest Redzepi alle zeilen bijzetten om het tij te keren. Dat hij zelfs wordt gechanteerd door voormalige “ziek geworden” gasten die dreigen naar de pers te stappen als ze niet gratis mogen dineren, is wel erg bitter.

Voor gastronomische geïnteresseerden is de documentaire ‘Noma – My Perfect Storm’ een letterlijk kijkje in de keuken van visionair Rene Redzepi. Bij de (hobby) koks onder ons gaat het hart sneller kloppen als hij gepassioneerd vertelt over zijn filosofie, experimenten met niet voor de hand liggende ingrediënten en geboekte successen: het beste restaurant ter wereld van 2010 tot en met 2012 en 2014 zijn. Voor hem is koken als het uitvinden van een nieuwe universele taal waarbij de ingrediënten en bereiding het vocabulaire vormen.

De documentaire is van hetzelfde laken een pak als Netflix’ eigen docu ‘Chef’s Table’ en zou prima in die reeks passen. Het nadeel daarvan is dat het een dertien-in-een-dozijn-documentaire is geworden, omdat we vandaag de dag overladen worden met foodporn, kookcompetities op iedere zender en vloekende Masterchefs.

Lisette van der Meij

Waardering: 3

Bioscooprelease: 26 mei 2016
VOD-release: 8 september 2016
DVD-release: 8 september 2016