Nomads (1986)

Regie: John McTiernan | 91 minuten | horror | Acteurs: Pierce Brosnan, Lesley-Anne Down, Anna Maria Monticelli, Adam Ant, Paul Anselmo, Alan Autry, Frances Bay, Josee Beaudry, Dana Chelette, Josie Cotton, Frank Doubleday, Freddie Duke, Jeannie Elias, Nina Foch, Junero Jennings, Anita Jesse

In het ziekenhuis krijgt dokter Flax (Lesley-Anne Down) te maken met een man die onder het bloed zit, maar geen zichtbare verwondingen heeft op wat kleine schaafwonden na. Van alles schreeuwend in het Frans is hij bijna niet in bedwang te houden. Toch probeert Flax hem te onderzoeken om te begrijpen wat hij mankeert. Als ze vlakbij hem is, fluistert hij haar iets in het oor, breekt zich vervolgens met een waanzinnige kracht los, bijt haar in haar nek en is daarna op slag dood.

Flax krijgt na de beet vrijwel meteen last van visoenen waarbij ze de week die vooraf is gegaan aan Pommiers dood herbeleeft als was ze hem. Pommier heeft als antropoloog de hele wereld afgereisd, maar voor zijn vrouw Niki wil hij nu rust in de tent. Daarom hebben ze de week daarvoor hun intrek genomen in een huis in Los Angeles. Maar het huis heeft een onnavolgbare aantrekkingskracht op een bende ‘punks’ die agressieve teksten spuiten op de gevel, garage en auto en steeds dreigend voorbijrijden in een zwart busje en op motoren.

Als de antropoloog die hij is, raakt Pommier door dit fenomeen gefascineerd en ontdekt dat de bendeleden zich als nomaden door de stad verplaatsen. In plaats van een vaste woonplek trekken ze van parkeerplaats naar verlaten terrein. Maar dat is lang niet de enige ontdekking die hij doet. Gelukkig heeft hij vlak voor zijn dood de door hem opgedane kennis doorgegeven aan Flax via de beet in haar nek. Nu is het aan haar om iets met die kennis te doen. Maar wat? En wat betekenen toch die geheimzinnige woorden’ N’y sont pas, sont des Innois’ ?

Een beetje warrig mag je ‘Nomads’ gerust noemen. Het gegeven draait om de Eskimo mythe van de Inuat, vijandige geesten die een menselijke gedaante aannemen en iedereen met wie ze in contact komen schade berokkenen. Dat is nog te overzien. Maar voordat je bij dat ene, goed te begrijpen element bent aangekomen, heb je al een reeks avonturen met de personages meebeleefd die zo vreselijk saai en irritant symbolisch en vaag zijn, dat de ontknoping volkomen koud laat. En blijkbaar houden de Inuat zich alleen op in de staat California, want als je de staatsgrens eenmaal bent gepasseerd, ben je veilig. Erg flauw. Bovendien is het acteerwerk abominabel, wat dit samenraapsel van onzinnigheden beslist niet beter verteerbaar maakt.

‘Nomads’ is een rommelige, quasi diepzinnige maar vooral saaie film waarin bovendien slecht wordt geacteerd. Hooguit interessant vanwege het malle Franse accent van Pierce Brosnan waar hij ongetwijfeld lang op heeft gestudeerd, maar verder zonde van de tijd.

Diana Tjin-A Cheong