North – Nord (2009)

Regie: Rune Denstad Langlo | 79 minuten | drama, komedie | Acteurs: Anders Baasmo Christiansen, Tommy Almenning, Marte Aunemo, Celine Engebrigtsen, Kyrre Hellum, Mads Sjøgård Pettersen

‘North’ voelt als een roadmovie, maar is dat eigenlijk alleen in de figuurlijke betekenis van het woord: het leeuwendeel van hoofdpersonage Jomars reis voert hem namelijk allesbehalve over wegen en straten. Eerder moet hij vertrouwen op zijn kompas, wat ertoe leidt dat hij dwars door het prachtige Noorse sneeuwlandschap trekt; door bossen, bijna verlaten nederzettingen, over bevroren meertjes en steile bergen. Dat dit adembenemende plaatjes oplevert, mag duidelijk zijn. Maar ‘North’ heeft meer te bieden dan reclame voor de aan populariteit winnende vakantiebestemming; Jomar ontmoet op zijn reis mensen die nog eigenaardiger blijken te zijn dan hijzelf. Het zijn de chocolaatjes op de toch al overheerlijke ijstaart die debuterend regisseur Rune Denstad Langlo je voorschotelt.

De depressieve, alcoholistische Jomar Henriksen is dertig en heeft na een skiongeluk de zin in het leven verloren. Hij heeft een baan als skiliftmedewerker, maar veel liever zou hij in de kliniek zijn gebleven. Daar is hij niet zo eenzaam en heeft hij minder last van paniekaanvallen. Een onverwacht bezoek van iemand uit zijn verleden brengt een verandering in Jomars leven teweeg: hij blijkt al vier jaar een zoon te hebben bij Linnea, zijn ex-vriendin, die momenteel in het hoge noorden vertoeft. In eerste instantie weet Jomar niet zo goed wat hij met deze informatie moet, maar uiteindelijk besluit hij op reis te gaan, zijn sneeuwscooter en een voorraadje drank en pillen als enige gezelschap.

Al gauw is hij door zijn voorraadje heen. Tot overmaat van ramp wordt hij sneeuwblind. Gelukkig is daar Lotte, een meisje van rond de achttien, die zich over hem ontfermt. Lotte woont samen met haar oma in een erg afgelegen huis en is dolblij met het gezelschap van deze norse, maar interessante man. Oma is minder enthousiast, maar dat weerhoudt Lotte er niet van Jomar als new best friend te bestempelen. Hun gesprekken zorgen voor komische, maar ook hartverwarmende scènes, die leiden tot het verlangen dat Lotte en Jomar elkaar in een later stadium terug zullen zien. De volgende ontmoeting is die met de tiener, die tevergeefs Jomars sneeuwscooter probeert te repareren. Als ware homofoob heeft deze jongen nog een verrassing in petto, en dat heeft niets te maken met zijn absurde maar hilarische methode van het met minimale middelen zo dronken mogelijk worden. Tenslotte komt Jomar terecht in een tentje op een bevroren meer, waarin een meer dan tachtig jaar oude man woont. “Ik dacht dat je wel weg zou gaan als ik niet zou reageren,” laat deze Jomar openhartig weten. Omdat de man belooft dat er drank onderweg is besluit Jomar het behalen van zijn einddoel wederom even uit te stellen, maar de nacht verloopt anders dan verwacht.

Langlo heeft de volmaakte balans tussen komedie en drama gevonden in dit verrukkelijke portret van eenzame mensen. Universeel in hun onzekerheid en kijk op het leven, uniek door het prachtige land waar ze wonen. In hoofdrolspeler Anders Baasmo Christiansen heeft Langlo de perfecte vertolker gecast van deze man om wie je niet anders kunt dan lachen en huilen tegelijk. Christiansen ziet zich omringt door een cast die veelal uit amateurs bestaat, maar die elk zeer naturel op het scherm overkomt. De soundtrack is al net zo verrassend als de film zelf. ‘North’ is een droomdebuut van een regisseur waar we nog veel meer van hopen te zien!

Monica Meijer

Waardering: 4

Bioscooprelease: 19 november 2009