Northern Lights-Nora Roberts’ Northern Lights (2009)

Regie: Mike Robe | 88 minuten | drama, romantiek | Acteurs: LeAnn Rimes, Eddie Cibrian, Greg Lawson, Rosanna Arquette, Jayne Eastwood, William MacDonald, Christianne Hirt, Adrian Hough, Billy Merasty, David Brown, Marty Antonini, Justin Michael Carriere, David Cowley, Alex Arsenault, Rod Heatheringston 

In Europa is countryzangeres Leann Rimes vooral bekend door het nummer ‘Can’t find the moonlight’. Deze titelsong van de film ‘Coyote Ugly’ zong zij in 2000 regelrecht de hitlijsten in. In Nederland belandde zij daarmee zelfs van niets op nummer 1 in de top 40. In ‘Northern Lights’ verruilt Leann Rimes haar zangcarrière even voor die van actrice in de rol van de vrijgevochten Meg Galligan. Het is altijd even afwachten wanneer een popster zich stort op andere discipline dan muziek. Maar LeAnn Rimes blijkt een naturelle actrice te zijn die door haar zelfverzekerdheid op authentieke wijze haar rol vertolkt. Alsof ze nooit anders heeft gedaan. In ‘Northern Lights’ van Nora Roberts lijkt zij haar plek dan ook te hebben gevonden. De chemie met haar tegenspeler, Eddie Cibrian (politieagent Nate Burke) is bijna tastbaar; een moeilijk te regisseren pluspunt waar ‘Northern Lights’ absoluut de vruchten van plukt. Geen wonder dat tijdens de opnames het hardnekkige gerucht ging dat Rimes en Cibrian (beiden getrouwd) een affaire met elkaar zouden hebben.

In ‘Northern Lights’ gaat het om twee mooie mensen in een spannend, maar overzichtelijk scenario. Romanschrijfster Nora Roberts heeft de ingrediënten geleverd voor een decor waar zowel romance als thriller prima in gedijen; het van de wereld afgesneden dorpje Lunacy in Alaska, biedt zowel de sfeer van knapperende haardvuren en romantische winterlandschappen als dat van een ons-kent-ons dorpje waar jaloezie en frustratie worden opgekropt en stilgezwegen. Met alle gevolgen van dien.

Met twee energieke hoofdfiguren, een gedegen verhaal en een prachtige filmlocatie heeft ‘Northern Lights’ eigenlijk al alles wat het nodig heeft. De uiteindelijk oplossing van het mysterie in Lunacy verloopt te makkelijk, maar storend is het niet. ‘Northern Lights’ draait niet op onverwachte wendingen en slimme verhaalconstructies. Daarentegen wordt je als kijker wel getrakteerd op een spannend en romantisch verhaal van 88 minuten lang.

Nora Roberts schreef meer dan 165 romans en ontving in de loop der jaren veel lof voor de passionele wijze waarop zij met haar boeken mensen weet te raken. Meerdere van haar boeken zijn gebruikt voor televisiefilms. ‘Northern Lights’ is daar een van. De film maakt indruk op een wijze waar je moeilijk de hand op kunt leggen. De film klopt en is zonder hoger doel of boodschap gewoon gemaakt om kijkers een moment te vermaken. En dat is gelukt.

Tjeerd Kooistra