Northfork (2003)

Regie: Michael Polish | 103 minuten | drama, fantasie | Acteurs: James Woods, Nick Nolte, Douglas Sebern, Claire Forlani, Duel Farnes, Mark Polish, Daryl Hannah, Graham Beckel, Josh Barker, Peter Coyote, Jon Gries, Rick Overton, Robin Sachs, Ben Foster, Anthony Edwards, Mike J. Regan, Mae Fassett, Perry Hofferber, Mark Twogood, Marshall Bell, Josh Olsen, Julie MacAlister, Saralyn Sebern, Ginny Watts, Kyle MacLachlan, Michele Hicks, Eli Akira Kaufman, Steve Kramer

De gebroeders Polish schreven samen het scenario voor deze magisch-realistische film die zich afspeelt in de jaren vijftig. De beelden van het dorpje Northfork zijn wonderlijk mistroostig. De kleur grijs overheerst. Het dorp is gedoemd te verdrinken. Er is een nieuwe dam die ervoor zal zorgen dat het hele dorp veranderd in een meer. Slechts enkelen weigeren de plek te verlaten. Om deze mensen toch te overtuigen te vertrekken rijden Walter en Willis O’Brien en een aantal andere mannen in het zwart langs alle huizen. In ruil voor het evacueren van 65 mensen krijgt iedere man een stuk land bij het nieuwe meer.

In het weeshuis verzorgt priester Harlan het jongetje Irwin, die is achtergelaten door een koppel dat hem net had geadopteerd. Irwin is ernstig ziek en in zijn koortsdromen komt hij terecht bij een huis vol eigenaardige mensen die allemaal zitten te wachten op een ‘onbekende engel’. Irwin vertelt hen dat hij die engel is. Het lijkt alsof de gebroeders Polish hier Alice in Wonderland citeren. De kleine Irwin ontmoet de onverzettelijke Cup of Tea, de moederlijke Flower Hercules (Daryl Hannah), de overactieve Happy (Anthony Edwards van ER) en de stille Cod. In hun merkwaardige gezelschap vertoeft hij terwijl hij stervende is. Ondertussen gaan Walter en Willis O’Brien op bezoek bij de familie Stalling, die van hun huis een boot hebben gemaakt, die als ark van Noach ligt te wachten op de vlaktes van Northfork.

De cast van ‘Northfork’ is van hoge klasse. Rasacteur James Woods is uitstekend in de ingehouden rol van Walter O’Brien. Vooral de scène waarin hij de familie Stalling probeert te overtuigen om hun boothuis te verlaten is geniaal. Ook Nick Nolte overtuigt als priester Harlan, die de kleine Irwin alleen nog aan zijn eigen zorgen toevertrouwt. ‘Northfork’ is niet het soort film dat je iedereen kan voorschotelen. Sommigen zullen er bij in slaap vallen, anderen zullen genieten van de prachtige ingetogen scènes. De vorm en het tempo van de film vragen om een goede concentratie. De gebroeders willen hun kijkers aan het denken zetten, maar laten spanningsbogen daarbij achterwege. Eigenlijk is ‘Northfork’ een schets, die laat zien hoe alles opeens zomaar kan verdwijnen: een mens, maar ook een heel dorp. Probeer vooral niet alles te begrijpen, maar laat je meevoeren in de stille melancholie en geniet van deze subtiele bewegende en sprekende beelden over leven en dood.

Elisa Hermanides