Norwegian Dream (2023)

Recensie Norwegian Dream CinemagazineRegie: Leiv Igor Devold | 97 minuten | drama | Acteurs: Hubert Milkowski, Karl Bekele Steinland, Edyta Torhan, Øyvind Brandtzæg, Jakub Sierenberg, Izabella Dudziak, Simonas Dovidauskas, Jakub Nosiadek, Piotr Czarniecki, Hanna Klepacka, Grzegorz Kozlowski, Anna Gebhardt, Hanna Gebhardt, Katarzyna Wieczorek, Runar Koteng Frønes

‘Norwegian Dream’ is losjes gebaseerd op een waar gebeurd Noors incident waarbij zeventig Poolse arbeiders in staking gingen om een collectieve arbeidsovereenkomst af te dwingen van de fileerfabriek waar zij werkten. Tegen de achtergrond van dat historisch feit maken we kennis met Robert (Hubert Milkowski (1999)) die uit Polen komt om in de Noorse visfabriek te werken om de schulden van zijn moeder te betalen. Het is een ruwe wereld waarin hij terechtkomt waar veel wordt gedronken en de arbeidsomstandigheden slecht zijn. De Polen integreren niet met de lokale bevolking en ze spreken de taal niet. De Poolse arbeiders worden uitgebuit en het werk dat zij doen is onaangenaam en gevaarlijk. Te midden van deze rauwheid ontwikkelt zich een liefdesgeschiedenis tussen Robert en Ivar (Karl Bekele Steinland (1999)), de geadopteerde zoon van de bedrijfsleider.

‘Norwegian Dream’ wordt geschoten in een desolaat Noors landschap. Geen zon, veel grijze wolken en de kou spat er van af. De Pools/Noorse regisseur (leiy Igor Devold (1977)) lijkt dit decor in zijn eerste lange film bewust te hebben gekozen vanwege de congruentie tussen enerzijds de omgeving en anderzijds het Poolse arbeidersmilieu. In contrast daarmee staan de gevoelens die bij Robert bovenkomen als hij Ivar ontmoet. Ivar is een uitdagende drag queen die niet alleen aan voguing doet (moderne dans uit de jaren 80 met als basis de Harlem ballroom scene uit de zestiger jaren), maar zich ook goed bewust is van zijn seksuele identiteit. Hoewel ook Robert zich bewust is van zijn gevoelens voor andere mannen is het voor hem een grote stap om uit de kast te komen. Dit verhaal wisselt af met de geschiedenis van de ontevreden arbeiders die uiteindelijk gaan staken. Tenslotte ontdekt de vader van Ivar hun relatie en dat heeft nogal wat gevolgen voor hun relatie en de arbeiders in de fabriek.

Eigenlijk klopt alles aan deze film. De cultuurschok van de Poolse arbeiders, de keiharde wereld van de visfileerders en het prachtige Scandinavische decor worden nog versterkt doordat er dicht op de personages wordt gefilmd zodat we elke emotie die ze ondergaan van nabij meemaken. Fantastisch acteerwerk van de twee nog jonge acteurs valt met name op. Een bijzonder werk dat een verhaal vertelt dat al zo vaak is verteld en dat opgedragen is aan hen die vechten voor het recht om lief te hebben.

Ton IJlstra

Waardering: 4

Bioscooprelease: 16 november 2023