Not Another Happy Ending (2013)

Recensie Not Another Happy Ending CinemagazineRegie: John McKay | 102 minuten | komedie, drama, romantiek | Acteurs: Karen Gillan, Stanley Weber, Iain De Caestecker, Gary Lewis, Henry Ian Cusick, Freya Mavor, Kate Dickie, Amy Manson, Niall Greig Fulton, Bill Barclay, Cora Bisset, Louise Goodall, John Bett, Callum Cuthbertson

Wat een allerschattigste film is dit! Zo, laat dat gezegd zijn. Regisseur John McKay maakte vooral uren bij TV-series als “Hustle”, “The Whistleblowers”, “Canterbury Tales”, “Lip Service”, “Life on Mars”, “Shetland” en “Ordinary Lies”. Maar dan blijkt hij ook het romkom-genre te beheersen! Niet voor niets laat het DVD-hoesje weten dat ‘deze film meer hart laat voelen dan de meeste romantische komedies uit Studio Hollywood’.

Tom Duval (Stanley Weber) runt een kleine uitgeverij, genaamd Tristesse. Omdat hij wel wat in haar ziet, biedt hij de jonge schrijfster Jane Lockhart (Karen Gillan, bekend van ‘Guardians of the Galaxy’ en ‘The Big Short’) een deal aan voor twee boeken. Haar eerste boek ‘Happy Ending’ wordt een groot verkoopsucces, compleet met de prijs voor Beste debuut/nieuwkomer.

Maar, de machine hapert bij het laatste hoofdstuk van boek twee. Jane gaat zelfs bij haar verzonnen hoofdrolspeelster Darsie te rade om het writer’s block op te heffen. Het voortbestaan van de uitgeverij hangt aan een zijden financiële draad en dus probeert Tom zijn enige goudhaantje op allerlei manieren weer aan het schrijven te krijgen. Jane, inmiddels samenwonend met de zelfingenomen scriptschrijver Willie Scott, is wellicht te gelukkig. Daarom proberen hij en zijn assistent Roddy (amusante rol van Iain de Caestecker, ook bekend van ‘Filth’ en ‘Lost River’) haar leven op verschillende manieren zo miserabel mogelijk te maken.

Ondertussen komt Jane weer in het reine met haar vader Benny (Gary Lewis), die zes jaar van het toneel was verdwenen. En hoe zit het met haar gevoelens voor Tom? Is zij niet stiekem verliefd op hem? Natuurlijk, zal het publiek denken, maar ondanks de wetmatigheden van het genre blijft het verhaal fris. Het script laat vooral Roddy leuk uit de hoek komen (“Kidnapping a potplant. Our fatal flaw? We are nice guys!”) en voorziet ook in een originele boekpresentatie.

Tel daar de fantastische (letterlijk) aankleding van de hoofdrolspelers en de Schotse scenery bij op en je hebt een geslaagde romantische komedie. Karen Gillan heeft de potentie om de nieuwe Gemma Arterton te worden: knap en innemend. Mooiboy Stanley Weber? Als je zelfs wegkomt met een Schots/Franse tongval, wat valt er dan nog te wensen? En zoals gezegd, Roddy en papa Lockhart (oudgediende Lewis, ook te bewonderen in ‘Filth’, ‘Billy Elliot’ en ‘Gangs of New York’) dragen een glimmend steentje bij.

Liefde moet soms herschreven worden. Regisseur McKay laat de zon een beetje schijnen door zijn acteurs net naast de (te) vaak bewandelde paden te laten flaneren. ‘Not Another Happy Ending’ is prettig kijkvertier. Om verliefd op te worden…

Ruud Stift

Waardering: 3.5

DVD-release: 24 januari 2017