Not Another Teen Movie (2001)

Regie: Joel Gallen | 89 minuten | komedie | Acteurs: Chyler Leigh, Chris Evans, Jaimy Pressly, Eric Christian Olsen, Mia Kirshner, Deon Richmond, Eric Jungmann, Ron Lester, Cody McCains, Sam Huntington, Joanna Garcia, Lacy Chabert, Samm Levine, Cerina Vincent, Beverly Polcyn, Mr. T, Molly Ringwald, Randy Quaid, Samaire Armstrong, Nectar Rose

De nerd, de cheerleader, het superverwende prinsesje, de uitwisselingsstudente en de lekkere ‘sporthunk’ van de school. Allemaal stereotypische karakters uit de talloze tienerfilms die eind jaren 80 en in de jaren 90 opkwamen: ‘Sixteen Candles’, ‘The Breakfast Club’, ‘American Pie’, ‘10 Things I Hate About You’ en ‘She’s All That’, om er maar een paar te noemen. ‘Not Another Teen Movie’ is een combinatie van al deze tienerfilms en slaagt er redelijk in het domme, stereotype, vergezochte, irritante maar ook grappige van deze films neer te zetten.

De film draait om Jake, de populairste jongen van de school (een redelijk goede kopie van Freddy Prinze Jr. in ‘She’s All That’) die een weddenschap met zijn vriend afsluit om het lelijkste meisje van de school (Janey) te veranderen in de prom queen. In zijn missie wordt hij tegengewerkt door zijn zus Catherine, die het liefst maar een ding wil: met haar broer het bed in duiken. Uiteraard hebben Jake, Janey en Catherine ook vrienden. Areola (de uitwisselingsstudente die de hele film naakt rondloopt), Priscilla (de bitchy cheerleader en ex van Jake), Malik (de donkere jongen), Amanda (het perfecte meisje) en Sadie (de veels te oude undercover reporter). Met deze karakters is het plaatje compleet.

‘Not Another Teen Movie’ is precies wat je ervan verwacht: een combinatie van de meest domme scènes van een aantal tienerfilms. De clichés’s zijn eruit gehaald en worden nog eens fijn aangedikt. Zo is het lelijkste meisje van de school natuurlijk een mooie meid, wiens haar in een staart gaat en een bril op krijgt om haar lelijk te maken. De meest intelligente zinnen vliegen voorbij: “You put the “suck” in “liposuction” You put the “ooo” in “jiu-jitsu” You put the “ism” in “This is all just a defense mechanism”.

Qua acteerwerk is de film uiteraard geen uitblinker, maar daar gaat het immers totaal niet om in dit soort films. Dit is pure entertainment – althans, een poging tot. ‘Not Another Teen Movie’ heeft het allemaal: de ontzettend domme en veel te flauwe grappen, alle clichés en de happy ending. Dit is geen kwestie van het wiel opnieuw uitvinden, dit is pure copy paste – maar, wél vermakelijke copy paste. Een prima parodie voor een avondje je verstand op nul zetten en flauwe grappen incasseren.

Daphna Berger

Waardering: 3

Bioscooprelease: 6 juni 2002