Not Forgotten (2009)

Regie: Dror Soref | 97 minuten | thriller | Acteurs: Simon Baker, Paz Vega, Chloë Moretz, Claire Forlani, Michael DeLorenzo, Ken Davitian, Melinda Page Hamilton, Benito Martinez, Julia Vera, Jim Meskimen, Zahn McClarnon, Daniel Escobar, Virginia Pereira, Carmen Perez, Mark Rolston, Greg Safel, Isaac Kappy, Greg Serano, Trina E. Siopy, Veronica Falcón, Lorri Oliver, Carmen Serrano, Tamra Meskimen, Arron Shiver, Kisha Sierra, Carlos A. Cabarcas, Elena Lyons, Gedde Watanabe, Tyler Cross, Kevin Wiggins, Amber Midthunder, Lillian Hurst, Henry Jacobson, Michael-David Aragon, Jack Brunacini Jr., Candice Costello, Carlton Liggins, Rachel Holmes

De verering van de Santa muerte, de Heilige Dood, is nogal omstreden bij de Rooms-Katholieke kerk. Het icoon, afgebeeld als Magere Hein, inclusief seis en vaak gekleed in witte gewaden, is echter enorm populair in Mexico, met name in de gemeenschappen waar criminaliteit schering en inslag is. Volgelingen van de heilige geloven dat het hemelse wezen op goddelijk bevel mensen doodt. Rooms-Katholieken zijn van mening dat de cultus te veel raakvlakken heeft met zwarte magie, satanisme en heidense dodenrituelen. In de thriller ‘Not Forgotten’ van regisseur Dror Soref, speelt deze religie een grote rol en ja, daar horen ook heidense dodenrituelen bij, inclusief afgehakte kippenhoofden en het vergieten van veel bloed.

Del Rio, Texas, op de grens van Amerika en Mexico. Jack Bishop (Simon Baker, “The Mentalist”) is op het eerste gezicht erg gelukkig in zijn huwelijk met zijn tweede vrouw, Amaya (Paz Vega). Zijn dochter Toby (Chloe Moretz), wiens moeder gestorven is, krijgt wat tienerkuren, maar de relatie tussen de drie is goed. Op een dag verdwijnt Toby tijdens voetbaltraining. Jack en Amaya zijn ten einde raad. Het sterke vermoeden is dat Toby de grens over is gesmokkeld. De politie wordt natuurlijk ingeschakeld, maar op aandringen van Amaya gaan de twee zelf naar Mexico om een oude spirituele vrouw – met griezelig lichtgevende ogen – in te schakelen. Vanaf dat moment gaat het echter bergafwaarts met de relatie van het echtpaar. Jack geeft aan niet in die poespas te geloven en gaat zelf op onderzoek uit. Hij heeft zelf ook zijn vermoedens wie er achter de kidnapping zit. Als een prostitué vermoord wordt gevonden, is Jack de hoofdverdachte. Amaya weet niet meer wie haar man is. Haar echtgenoot blijkt nogal een dubieus verleden te hebben, waar zij en de kijker langzaam maar zeker achterkomt. Of zijn er andere krachten aan het werk?

‘Not Forgotten’ begint met een gruwelijke moordscène, waardoor de in vergelijking daarmee idyllische scène die daarop volgt, geen geruststellende uitwerking heeft. Die continue dreiging houdt de kijker steeds op de hoede. De spanningsboog blijft redelijk strak in deze thriller. De makers zijn in dat opzicht geslaagd: ze weten de aandacht van het publiek vast te houden, zij het soms geholpen door een plottwist die uit de lucht komt vallen. Sterkste punt aan de film is de manier waarop hoofdpersoon Jack geleidelijk zijn donkere verleden kenbaar maakt. Simon Baker zet op geloofwaardige wijze de transformatie neer van een gelukkig en braaf gezinshoofd naar een man met wie niet valt te spotten. Ook Paz Vega is als een vis in het water in deze rol en de jonge Chloë Moretz bewijst eveneens dat zij al ruime ervaring in het genre op heeft gedaan (‘The Eye’, ‘Wicked Little Things’, ‘The Amityville Horror’). Tenslotte heeft Claire Forlani nog een kleine rol, maar wel één die je niet van haar verwacht en ze is dan ook bijna onherkenbaar.

‘Not Forgotten’ is zeker geen verfrissende of vernieuwende thriller, maar het solide acteerwerk, het meeslepende verhaal (zelfs enkele plotgaten daargelaten) en de sfeervolle setting maken het tot een onderhoudende film.

Monica Meijer