Nothing So Strange (2002)

Regie: Brian Flemming | 82 minuten | drama, misdaad | Acteurs: Mark Daniel Cade, Keythe Farley, Douglas Glazer, Valerie Gordon, Etana Jacobson, Jennifer Lauren, Laurie Pike, Steve Sires, Sarah Stanley, Philip Anthony Traylor, Steve Wilcox

‘Nothing So Strange’ is een zogenaamde mockumentary, een nep documentaire die de indruk moet geven dat het daadwerkelijk zo had kunnen gebeuren. ‘Nothing So Strange’ gaat niet de horrorkant op zoals bij ‘The Blair Witch Project’ maar geeft in plaats daarvan een heel ander scenario: de moord op de Microsoft topman Bill Gates.

‘Nothing So Strange’ vertelt ons het verhaal van een groep burgeractivisten, Citizens for Truth, die de waarheid achter de moord op Bill Gates wil onderzoeken. Het mooie van deze nepdocumentaire is dat er veel aandacht wordt gegeven aan de groep zelf. Hoewel de film een beetje een parodie is op echte complottheoretici, komen de activisten goed over als echte mensen die ook de bekende problemen krijgen die iedere groep wel tegenkomt: leden die dwarsliggen, onbenullige ruzietjes en acties van leden die het bestaansrecht van de groep in gevaar kunnen brengen. En juist vanwege dit menselijk aspect is de nepdocumentaire zeer overtuigend voor zijn genre.

Natuurlijk zou dit niet tot stand kunnen komen zonder de uitstekende acteerprestaties van de acteurs. Ze reageren realistisch op de situatie, en je kunt je afvragen of men in sommige gevallen niet aan improvisatie heeft gedaan.

Ook de onderdelen die specifiek met het plot te maken heeft, zijn goed uitgebeeld. De 3d constructie die men van het evenement heeft gemaakt komt overtuigend over en is op eenzelfde wijze gemaakt zoals men doet in serieuze documentaires. Ook het idee van tv-optredens van de groep en demonstraties is goed neergezet en leuk uitgedacht. Zo is er een demonstratie van Citizens for Truth georganiseerd bij een echte conventie van de Democraten.

Misschien zit het enige minpunt ‘m in het feit dat als film, ‘Nothing So Strange’ een beetje tweeslachtig kan over komen. De film lijkt niet te kunnen kiezen of het nu een plot wilt brengen of juist karakters wilt uitdiepen. Hoewel de film natuurlijk zich als een documentaire wil presenteren, kan dit nog steeds storend overkomen.

Overigens was Bill Gates zelf niet gecharmeerd over de film. Hij vond het maar niets dat er een film over zijn dood was gemaakt. Om geen misbruik te maken van iemands dood, heeft de regisseur Brian Flemming daarom ook de film gratis aangeboden op zijn website.

Hoe dan ook, ‘Nothing so Strange’ is een goed voorbeeld voor hoe een mockumentary in elkaar hoort te steken. Dankzij de leuke en overtuigende insteek van de mockumentary is de film zeer aan te raden.

Bertine van Hövell