Notting Hill (1999)

Regie: Roger Michell | 119 minuten | drama, komedie, romantiek | Acteurs: Julia Roberts, Hugh Grant, Hugh Bonneville, Emma Chambers, Rhys Ifans, Tim McInnerny, Gina McKee, James Dreyfus, Dylan Moran, Roger Frost, Henry Goodman

Het verhaal is bekend: miljoenenactrice Anna Scott (Julia Roberts) ontmoet in de gezellige buurt Notting Hill in Londen de reisboekenverkoper William Thacker (Hugh Grant). Eerst in zijn rommelige, verlies draaiende winkeltje, waar hij een winkeldief op zijn vet geeft, enige minuten later als hij bij een botsing jus d’orange over haar heen gooit op straat. Ze gaat met hem mee naar huis om zich te verschonen en dat was het dan. Enige tijd later herinnert de slordige kamergenoot van William, Spike (Rhys Ifans), zich dat er een Amerikaanse dame voor hem gebeld heeft. Een paar dagen geleden, wel te verstaan. Zoals William Spike al heeft geïntroduceerd bij Anna, inderdaad, there is no excuse for him. William belt onmiddellijk met het hotel The Ritz en wordt door Anna uitgenodigd. Wat beiden niet weten is dat de persconferentie uitgelopen is en William dient zich dus voor te doen als journalist (van ‘Horse and Hound’ nota bene) om even met Anna te kunnen praten. Als William Anna uitnodigt voor het verjaardagsetentje van zijn zus, gaat ze hier gretig op in en het wordt erg gezellig. De vrienden van William nemen Anna op alsof ze zomaar een Londens meisje is en dit bevalt haar prima.

Dat er toch een kink in de kabel komt is in dit soort films onvermijdelijk en ook helemaal niet erg. Je weet dat in films met deze formule alles goed gaat komen, maar toch blijft het tot het einde toe spannend. De acteurs zijn allen zo goed gecast, een betere combinatie had niet gekund. Schrijver Richard Curtis (‘Four Weddings and a Funeral’, ‘Blackadder’, ‘Mr. Bean’ en ‘Love Actually’) laat wederom zien dat hij zeer getalenteerd is in dit genre. De uitstraling van beide acteurs is perfect, ze vullen elkaar goed aan en de hele film smul je gewoon van de humoristische scènes en verwikkelingen. Alle grappige momenten zijn ook echt grappig. Hoe ongeloofwaardig het verhaal ook mag zijn, Julia Roberts en Hugh Grant maken het een realistische belevenis, wellicht ook mede doordat beide karakters ook hun slechte kanten hebben. Daardoor is deze romantische komedie geen zoetsappig geheel geworden en bestemd voor een breed publiek, jong en oud, en zeker niet alleen voor vrouwen! De muziek is goed gekozen en vult het script aan. De scènes in Notting Hill maken dat je graag even (weer) een weekendje Londen pakt om door deze prachtige buurt te wandelen. Een film om te hebben en om van te houden, keer op keer op keer.

Monica Meijer

Waardering: 5

Bioscooprelease: 1 juli 1999