Nova (2020)

Recensie Nova CinemagazineRegie: Luca Meisters | 10 minuten | drama, korte film | Acteurs: Pauline Bas, Nadia Amin, Naomi Velissariou, Lona van Steekelenburg, Kendrick Etmon

Er rust nog altijd een taboe op armoede. Mensen die in de schulden zitten praten daar liever niet over, vragen te laat om hulp en raken daardoor in een neerwaartse spiraal. Het is des te schrijnender als daar ook kinderen bij betrokken zijn. In de korte film ‘Nova’ zien we een direct gevolg van wat financiële problemen met een kind doen.

De vijftienjarige Nova is met haar moeder Maria en jongere zusje Ivy op weg naar voetbaltraining. Maria is gescheiden en loopt over van de stress. Daardoor maakt Nova eerder contact met Ivy’s voetbalcoach. Wanneer blijkt dat Maria niet op tijd de contributie heeft betaald, is de coach onverbiddelijk: Ivy mag niet meetrainen. Scheldend en foeterend trekt Maria Ivy mee, Nova in schaamte achterlatend. De coach laat haar weten dat het niet háár schuld is, maar Nova trekt het voorval zich toch aan. Met deze op het oog simpele gebeurtenis legt Luca Meisters haarfijn de vinger op de zere plek.

Toch is dit niet het enige waar ‘Nova’ om draait. Het gaat ook om seksuele ontwaking, je goed voelen bij iemand zonder dat je diegene goed kent. Nova wordt als een magneet steeds naar het voetbalveld getrokken en bedenkt creatieve smoezen om haar aanwezigheid daar te verantwoorden. Wanneer ze met een grote glimlach in het donker naar huis fietst, voel je dat het met dit meisje – ondanks haar moeilijke thuissituatie – wel goed komt. Mooi.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooppremière: 9 december 2020 (éénmalig in Pathé)
TV-première: 11 december 2020 (NPO3)