Nuit noire (2005)

Regie: Olivier Smolders | 90 minuten | thriller | Acteurs: Philippe Corbisier, Iris De Busschere, Yves-Marie Gnahoua, Marie Lecomte, Raymond Pradel, Fabrice Rodriguez

‘Nuit noire’ is het debuut van de Belgische filmmaker Olivier Smolders. Een zeer Lynchiaans debuut, merk je al bij de eerste vijf minuten van de film.

Het verhaal speelt zich af in een wereld met slechts 15 seconden zonlicht. Omdat de dag maar zo kort duurt, speelt het merendeel van de film zich af in het donker. Hoewel zo’n scenario normaal gezien een goede gimmick zou zijn voor een horrorfilm, is het in ‘Nuit Noire’ vooral een onderdeel van de broeiende sfeer van de film.

Een van de kenmerken van het Lynchiaanse genre, genoemd naar de regisseur David Lynch, is dat de hoofdpersonen volstrekt normaal omgaan met zeer absurde situaties. Ook ‘Nuit noire’ is een aaneenschakeling van vreemde situaties en ontwikkelingen die samen een groot vaag geheel vormen. Wat begint met een museummedewerker die zijn collectie vlinders bijhoudt, eindigt met een vreemde metamorfose en verwijzingen naar een jeugd die de hoofdpersoon niet kan loslaten. Hoewel sommigen zullen vinden dat deze vaagheid een excuus is om maar geen fatsoenlijk verhaal te vertellen, lijkt er in ‘Nuit noire’ meer aan de hand te zijn en stoort het niet.

Dit is vooral vanwege de fantastische beelden in de film. Door middel van goede composities en korte scènes weet de film je wel geïnteresseerd te houden in z’n absurdheid. De motieven en de thema’s worden goed uitgebeeld en elke scène heeft wel iets origineels en unieks. Dat het uiteindelijk zich zal opbouwen naar een reeks zeer bizarre situaties, is te verwachten, maar niet vervelend voorspelbaar. Het acteerwerk is gemiddeld tot goed. Er wordt niet veel ingesproken en eigenlijk ook niet veel in gedaan. Toch is deze minimalistische aanpak goed voor de film.

Het grootste minpunt van de film is in feite dat niet iedereen van dit genre houdt. Verwacht geen duidelijk plot of goed uitgebouwde karakters. ‘Nuit noire’ is een lekker vage film met fantastische beelden. Zeker de moeite waard als je zin hebt in een avondje gecompliceerde vaagheid.

Bertine van Hövell