Nurse (2013)

Regie: Douglas Aarniokoski | 81 minuten | horror, thriller | Acteurs: Paz de la Huerta, Kathleen Turner, Katrina Bowden, Judd Nelson, Corbin Bleu, Michael Eklund, Boris Kodjoe, Niecy Nash, Martin Donovan, Melanie Scrofano, Michael Therriault, Adam Herschman, Yulia Lukin, Kerr Hewitt

Verplegers en artsen staan doorgaans te boek als redders van levens of in elk geval als mensen waarvan wordt verwacht dat ze het maximale in het werk stellen om mensen te genezen of te redden van een vroegtijdig einde. In ‘Nurse’ gooit regisseur Douglas Aarniokoski het daarentegen over een compleet andere boeg. Overdag lijkt de wulpse en rondborstige Abby Russell ook een toegewijde verpleegster te zijn, maar in de nachtelijke uurtjes, als de sluier der duisternis over de stad wordt geworpen, transformeert ze in een moordlustige femme fatale wier sensuele verleidingskunsten onweerstaanbaar zijn voor het gros van de mannen. De slachtoffers zijn vooral overspelige, getrouwde exemplaren die hun vrouwen en gezinnen verraden door in de kleine uurtjes seksuele toenadering te zoeken tot jongere dames. De dekmantel van Abby blijft lange tijd intact, tot haar collega Danni een angstig vermoeden begint te krijgen dat de verpleegster waarmee ze werkt in werkelijkheid een uiterst bloeddorstige moordenares is.

In veel opzichten is ‘Nurse’ een ode aan de klassieke exploitatiefilm, een type B-prent dat vaak wordt gekenmerkt door de veelvuldige aanwezigheid van vrouwelijk naakt, het nodige bloed en een flinterdun verhaaltje. Al deze elementen komen ook terug in ‘Nurse’. De hoofdrolspeelsters Paz de la Huerta en Katrina Bowden huppelen geregeld met weinig of helemaal geen kledij om het welgevormde lijf door het beeld, terwijl het verhaal er vooral is om het beeld te vullen met rondspattend bloed en vrouwelijk schoon. Zowel het acteerwerk als de in ‘Nurse’ gehanteerde verteltrant is bewust behoorlijk campy, een keuze die veel genreliefhebbers zal aanspreken, maar andere kijkers wellicht een stuk minder zal kunnen bekoren. De echte gruwelijkheden laten een tijdje op zich wachten, maar zeker in de laatste twintig minuten gaat de vampy verleidster De la Huerta helemaal los en worden de echte horrorfans toch beloond met een ziekenhuis vol lijken, afgezaagde ledematen en de nodige bloedfonteinen.

Inhoudelijk heeft ‘Nurse’, net als de belangrijkste vrouwelijke protagonisten van het verhaal, het gros van de tijd weinig om het lijf. Maar als pretentieloos vermaak is deze naar plezierige pulp neigende genrefilm bij tijd en wijle toch best vermakelijk.

Frank Heinen

Waardering: 3

Bioscooprelease: 27 februari 2014
DVD- en blu-ray-release: 6 mei 2014