Nuru (2011)

Regie: Michael Palmaers | 14 minuten | animatie, korte film, drama | Acteurs: Geert Burssens, Danny Riesterer, Mark Van Strydonck

Alles aan ‘NURU’ oogt vreemd, onwerkelijk. Is dit een film of een computerspel? Een hybride, zo blijkt: vrijwel alles is met de computer geanimeerd. De film speelt zich af in de Antwerpse dierentuin, waar een zwangere gorilla verblijft die naast een toegewijde verzorger schimmig ogende wetenschappers in de buurt weet.

De vorm van de film is niet het enige onwerkelijke aan de film: de gorilla en haar baby blijken de subjecten te zijn van een bizar wetenschappelijk experiment, dat inderdaad zonder special effects amper na te bootsen is. Het leidt tot een boeiende ontknoping. De animaties ogen bij vlagen fraai, zeker wat de gorilla’s betreft. Er zijn echter geen miljoenenbudgetten mee gemoeid, en dat valt vooral bij de decors op die ook volledig geanimeerd zijn. Ook leidt de noodzaak tot animeren tot statisch camerawerk, wat dan weer opvallend amateuristisch oogt. Het is te hopen dat de makers in het vervolg selectiever met het gebruik van animaties omspringen: fysieke decors ogen bijna altijd indrukwekkender en leiden tot meer flexibiliteit bij het filmen dan hier het geval was. ‘NURU’ is nu meer een stijloefening dan een aangrijpende film.

David van Marlen

‘Nuru’ verschijnt dinsdag 16 oktober 2012 op DVD (Selected Shorts #14: De Beste Vlaamse Kortfilms van 2012).