Nyad (2023)

Recensie Nyad CinemagazineRegie: Elizabeth Chai Vasarhelyi, Jimmy Chin | 121 minuten | drama | Acteurs: Annette Bening, Jodie Foster, Rhys Ifans, Luke Cosgrove, Karly Rothenberg, Anne Marie Kempf, Carolyn McCormick, Marcos Diaz, Belle Darling, Pearle Darling, Johnny Solo, Anna Harriette Pittman, Eric T. Miller, Hanler Rodriguez, Harraka Eliana, Marcella Acuña Báez, Katherine Klosterman, Toussaint Merionne, Tisola Logan, Orpha Salimata, Erica Cho

‘Nyad’ is het logische dramadebuut van regisseursduo Elizabeth Chai Vasarhelyi en Jimmy Chin, bekend van ‘Free Solo’ en ‘The Rescue’. In ‘Free Solo’ vertellen Vasarhelyi en Chin het verhaal van een eenling die de grenzen verlegde van wat menselijkerwijs mogelijk is en in ‘The Rescue’ documenteren ze de gruwelen die een team specialisten moest doorstaan toen ze het gevecht met het water aangingen. ‘Nyad’ is een gedramatiseerde combinatie van beide, want in deze film ziet de kijker hoe een gevallen afstammeling van de watergoden, verwijzend naar de Naiaden uit de Griekse mythologie, opnieuw haar weg vindt naar het open water en haar lotsbestemming tegemoet gaat. Het is één van de weinige films die Netflix naar de filmtheaters stuurt om zo mee te mogen doen voor de prijzen tijdens awards season. En ook dat is logisch, want het acteerwerk onderscheidt deze film van de vele comeback stories uit Hollywood.

Diana Nyad (Annette Bening), Amerika’s meest spraakmakende lange afstandszwemmer, gaat in 1979 op 30-jarige leeftijd met pensioen na een mislukte poging om van Cuba naar Florida te zwemmen. Rond haar 60e verjaardag, na een surprise party van haar beste vriendin Bonnie Stoll (Jodie Foster), slaat het leven in als een bom. Het leven trekt aan Diana voorbij en ze lijkt meer en meer in de vergetelheid te raken. Daarom besluit ze om toch nog een keer van Cuba naar Florida te zwemmen en dit keer gaat ze het hoe dan ook halen. ‘Onmogelijk’, hoort ze, zeker op die leeftijd, maar Diana wil iedereen bewijzen dat het nooit te laat is voor je dromen.

Met haar enorme bereik switcht Annette Bening moeiteloos tussen dominantie en kwetsbaarheid. In essentie is ze daarmee Diana Nyad. Zo zou de echte Diana de verantwoordelijkheid voelen voor het lot dat haar bijzondere achternaam met zich meedraagt. Dat egocentrische geeft Bening haar personage door bijvoorbeeld met pedante en belerende toon af te steken: “You know, Nyad means..”. De kwetsbaarheid is voelbaar in de scènes waar Bening met de tranen in haar ogen of bevende stem jammert hoe ze doodsbang is om irrelevant te zijn. Mogelijk put de Hollywoodster daarvoor uit eigen ervaringen, want ironisch genoeg is het spelen van een personage dat terugkeert uit de vergetelheid haar eigen comeback als lead.

Maar ook het samenspel van Bening en Jodie Foster is geloofwaardig en misschien nog wel aanstekelijker. Zo zijn er twee belangrijke scènes waarin de emoties hoog oplopen tussen hun personages. En juist op de momenten dat je als kijker even in kamp Bonnie Stoll zit, laat Foster de ruimte aan Bening om weer de meest kwetsbare Diana te tonen. Foster coacht daarmee als Bonnie niet alleen Diana, maar lijkt ook Bening te ondersteunen op de juiste momenten.

America loves a good comeback story. In haar voorbereiding op deze rol zwom Annette Bening acht uur op een dag en het veranderde haar leven. En dat is helemaal in lijn met deze film en Diana Nyads ongelofelijke verhaal: het is nooit te laat.

Jannick Engel

Waardering: 4

Bioscooprelease: 19 oktober 2023
VOD-release: 3 november 2023 (Netflix)