Obsessed (2009)

Regie: Steve Shill | 108 minuten | drama, thriller, misdaad | Acteurs: Idris Elba, Beyoncé Knowles, Ali Larter, Jerry O’Connell, Bruce McGill, Christine Lahti, Bonnie Perlman, Nathan Myers, Nicolas Myers, Matthew Humphreys, Scout Taylor-Compton, Richard Ruccolo, Ron Roggé, Meredith Roberts, Dana Cuomo

Een vrouw die, na een zelfmoordpoging, naakt in bed wordt gevonden in jouw hotelkamer. Leg dat maar eens uit aan je echtgenote! En dus duurt het bij die bewuste vrouw des huizes, Sharon, gespeeld door Beyoncé Knowles, even voordat ze je weer als tevoren vertrouwt. Maar daarna pakt ze de wapens op om het ‘gevaar’ dat het gelukkige gezin bedreigt te neutraliseren. Derek Charles (Idris Elba uit “The Wire”) heeft alles wat zijn hartje begeerd. Een vette promotie op zijn werk, een liefhebbende vrouw, een schattig zoontje en een prachtig nieuwe huis. Als het bedrijf van Derek de bevallige nieuwe uitzendkracht Lisa Sheridan (Ali Larter) inhuurt, probeert hij hardnekkig hun relatie puur bedrijfsmatig te houden.

Lisa ontpopt zich echter snel als temp from hell. Het huwelijk van Derek opblazen en hem voor zich winnen, dat is haar doel. Voor Derek wordt het steeds moeilijker om de toenaderingspogingen van Lisa voor zijn vrouw te verzwijgen. Van een eerste toenaderingspoging in de lift tot een ‘overval’ in de wc tijdens een bedrijfsfeestje tot ‘flashen’ in de bedrijfsparkeergarage. Derek heeft heel wat te stellen met de vurige, niet aflatende Lisa. Omdat de stikjaloerse Sharon hem na het hotelkamerincident niet meer vertrouwt, wijst ze hem de deur.Na drie maanden van voorzichtige opbouw mag Derek eindelijk weer naar huis terug keren. Dit zint de ‘zeer bijzondere’ uitzendkracht natuurlijk niets. Op slinkse wijze dringt de blonde stalker het huis van de familie Charles binnen en vormt een daadwerkelijke bedreiging. Dat had ze beter uit haar hoofd kunnen laten, want er valt niet met de vrouw des huizes te sollen.

De tweede keer dat Lisa zich toegang verschaft tot het huis van Derek en Sharon, mondt uit in een showdown tussen de twee kempkippen. Om met de tagline van de film te eindigen: mevrouw Knowles gaat heel ver in het beschermen van wat van haar is. Als de grens eenmaal bereikt is, is er geen houden meer aan…

Tsja, een uitzendkracht die een speciale interesse toont voor de succesvolle man op het werk. Waar hebben we dat meer -en beter- gezien? Denk aan ‘Fatal Attraction’ en ‘Disclosure’. Glenn Close en Demi Moore acteerden toch een paar graadjes beter dan blonde Ali, hoewel ze haar best doet. Idris Elba valt niet veel te verwijten. Hij probeert het beste te maken van zijn hoofdrol, maar moet niet in dit ‘mainstream-genre’ blijven hangen. Beyoncé Knowles doet er goed aan haar uitstapjes naar film even op een lager pitje te zetten. Ze weet bijna geen moment te overtuigen (jaloers, verliefd, jaloers, verliefd, jaloers, KWAAD!). Jerry O’Connell (Ben, de ‘buddy’ van Derek op het werk) is bijna lachwekkend tijdens het opdissen van clichématige machotaal. En wat te denken van de zeer goedgelovige inspecteur van politie Christine Lahti? Om over de cheesy scène van het gelukkige gezin onder de onvermijdelijke kerstboom nog maar te zwijgen! Conclusie: ‘Obsessed’ is redelijk genietbaar, maar zeker geen hoogvlieger. Lijkt eerder gemaakt voor televisie. Een goed voorbeeld van ‘veel geschreeuw in de trailer, weinig wol in de echte film’. Next!

Ruud Stift

Waardering: 2