Ocean’s 8 – Ocean’s Eight (2018)

Recensie Ocean's 8 CinemagazineRegie: Gary Ross | 110 minuten | actie, komedie, misdaad | Acteurs: Sandra Bullock, Cate Blanchett, Anne Hathaway, Mindy Kaling, Sarah Paulson, Awkwafina, Helena Bonham Carter, Rihanna, James Corden, Richard Armitage, Brian J. Carter, Gemma Forbes, Midori Francis, Elliott Gould, Charlotte Kirk, Timothy Woods, Talia Cuomo, Charles Prendergast, Richard Robichaux, Damian Young, Gideon Glick, James Hindman, Eaddy Kiernan, Caitlin Mehner, James Biberi, Migs Govea, Nathanya Alexander

Het begon eind jaren vijftig allemaal met de Rat Pack, het roemruchte gezelschap entertainers waar onder anderen Frank Sinatra, Dean Martin en Sammy Davis Jr. deel van uitmaakten. De groep vrienden had lak aan regels en stond bekend om zijn wilde feesten waarbij de drank – en wie weet wat voor verdovende middelen nog meer – rijkelijk vloeide. Ze maakten een aantal films samen, waarvan de heistfilm ‘Ocean’s 11’ uit 1960 veruit de bekendste is. De inventief in elkaar gezette megaroofoverval bleek ook jaren later nog tot de verbeelding te spreken; in 2001 kwam regisseur Steven Soderbergh met een remake op de proppen – ‘Ocean’s Eleven’ – met George Clooney, Brad Pitt en Matt Damon in de hoofdrollen. Die film bleek zo’n succes, dat er twee opvolgers kwamen: ‘Ocean’s Twelve’ in 2004 en ‘Ocean’s Thirteen’ in 2007. Soderbergh had zijn trilogie gecompleteerd en gaf te kennen dat het wat hem betreft hiermee klaar was, maar in de slipstream van de ‘gender equality’-stroming die Hollywood sterk is opgekomen in Hollywood, besloot regisseur en scenarioschrijver Gary Ross (‘The Hunger Games’, 2012) zijn eigen spin-off te maken, met ditmaal een geheel uit vrouwen bestaande boevengilde: ‘Ocean’s 8’ (2018).

Ze belooft haar leven te beteren, zodra ze de gevangenis uit is. Maar Debbie Ocean (Sandra Bullock), de zus van de inmiddels overleden Danny, meent daar natuurlijk niets van. Oplichten en stelen is haar met de paplepel ingegoten; ze weet niet beter. Tijdens die vijf lange jaren in de gevangenis heeft ze kunnen broeden op dé perfecte roofoverval en nu ze weer buiten staat heeft ze geen tijd te verliezen. Ze stelt het perfecte team samen, te beginnen met haar vroegere partner in crime, Lou (Cate Blanchett). Ook de vingervlugge Constance (Awkwafina), de briljante hacker Nine Ball (Rihanna), diamantenvervalser Amina (Mindy Kaling), heler Tammy (Sarah Paulson) en de al lang over haar hoogtepunt heen zijnde modeontwerpster Rose Weil (Helena Bonham-Carter) worden aan boord gehaald. Het plan? Een peperduur, met voor 150 miljoen dollar aan diamanten behangen halssnoer van Cartier stelen tijdens het prestigieuze Met-Gala. De beroemde actrice Daphne Kluger (Anne Hathaway) wordt ingezet om het sieraad uit de kluis te krijgen; zij zal de ketting dragen tijdens het gala. Debbie hoopt meteen haar ex, kunstkenner Claude Becker (Richard Armitage), die haar vijf jaar geleden verraden heeft waardoor ze in de gevangenis belandde, terug te kunnen pakken.

‘Doe dit niet voor mij, doe dit niet voor jezelf. Ergens ver weg ligt een achtjarig meisje in haar bedje te dromen van een carrière als crimineel; doe het voor haar.’ In ‘Ocean’s 8’ zijn de rollen duidelijk omgedraaid. Mannen hebben Debbie en de haren niet nodig (‘Mannen vallen op. Een vrouw wordt genegeerd. Voor deze ene keer wíllen we ook worden genegeerd’). En eerlijk is eerlijk, dit team van vrouwen is vernuftig en gehaaid genoeg om de klus te klaren. Als bonus mogen ze ook nog in de mooiste kleding rondlopen op hét society-event van het jaar. Het blijven per slot van rekening vrouwen. Ross lijkt de setting daar ook op te hebben aangepast; waar mannen banken en casino’s beroven, doen vrouwen dat op een locatie waar het wemelt van de beroemdheden. De star cameo’s lopen uiteen van actrices Katie Homes en Dakota Fanning, via fotomodellen als Heidi Klum en Adriana Lima en sportheldinnen Serena Williams en Maria Sharapova tot ‘socialites’ Kim Kardashian West en Kylie Jenner. Zelfs Anna Wintour, hoofdredacteur van Vogue, is van de partij. Allemaal wilden ze graag deel uitmaken van een film waarin vrouwen nu eens de rol van ‘badass criminal’ spelen, dat vanuit hun eigen perspectief verteld wordt.

‘Ocean’s 8’ heeft een indrukwekkende cast verzameld, met maar liefst drie Oscarwinnaressen (Cate Blanchett, Sandra Bullock en Anne Hathaway) in de gelederen. Ondanks al dat talent weet niet iedereen even sterk zijn stempel te drukken. Bullock oogt wat ongeïnspireerd en mat. Blanchett is het toppunt van cool (die broekpakken!), maar krijgt te weinig te doen. Hathaway is gelukkig wel op dreef; als verwende filmster neemt ze in feite zichzelf op de hak. In de bijrollen loopt het niveau uiteen. Verrassend genoeg zijn het de minder ervaren Awkwafina en Rihanna die het beste uit de verf komen; Kaling, Paulson en Bonham-Carter zijn verrassend genoeg kleurloos, onzichtbaar of een warrige, onbedoelde parodie op zichzelf. De mannen spelen een ondergeschikte rol, maar talkshowhost James Corden doet nog wel van zich spreken in een grappige bijrol als onderzoekende verzekeringsagent.

Natuurlijk wint ‘Ocean’s 8’ geen originaliteitsprijs; zo’n vernuftig in elkaar gedraaide heist zagen we al vaak genoeg. Ross en collega-scenarioschrijver Olivia Milch hebben een plot bedacht waar weliswaar wat ongeloofwaardigheden inzitten, maar dat solide genoeg in elkaar zit. Desondanks kan ‘Ocean’s 8’ bij lange na niet tippen aan ‘Ocean’s Eleven’. Steven Soderbergh, rond de eeuwwisseling in een absolute topvorm verkerend, wist een zinderende energie te creëren die de roofoverval van Danny Ocean en consorten een spannende dynamiek gaf; vlijmscherpe dialogen, swingend camerawerk en een funky soundtrack deden de rest. In ‘Ocean’s 8’ zien we van die energie niets terug. Wat we zien is best vermakelijk, maar de film bruist niet. Wie weet wat er mogelijk was geweest als niet Ross maar Soderbergh zelf – hier slechts fungerend als uitvoerend producent – zelf op de regisseursstoel had plaatsgenomen…?

Patricia Smagge

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 21 juni 2018
Digital Download-release (iTunes en Pathé Thuis): 3 oktober 2018
VOD-release: 17 oktober 2018
DVD, blu-ray- (ook 3D) en 4K Ultra HD-release: 17 oktober 2018