Ocean’s Twelve (2004)

Regie: Steven Soderbergh | 120 minuten | actie, komedie, misdaad, thriller | Acteurs: Brad Pitt, George Clooney, Matt Damon, Andy Garcia, Bernie Mac, Don Cheadle, Julia Roberts, Catherine Zeta-Jones, Casey Affleck, Scott Caan, Shaobo Qin, Carl Reiner, Elliot Gould, Vincent Cassel, Bruce Willis

Na het grandioze succes dat de film ‘Ocean’s Eleven’ teweeg heeft gebracht over de hele wereld, kon een vervolg niet uitblijven. In plaats van te kiezen voor een rampzalige titel als ‘Ocean’s Eleven II’ heeft regisseur Soderbergh ervoor gekozen om de geniale misdaadbende van Ocean uit te breiden. Danny Ocean is in deze vervolgfilm getrouwd met Tess. Als haar man door de verrader Night Fox in de problemen zit, besluit zij om bende te verrijjken. En zie daar: ‘Ocean’s Twelve’.

In Amerika is deze film nu al een kaskraker te noemen, want in het eerste draaiweekend leverde ‘Ocean’s Twelve’ voor 40,8 miljoen dollar aan kaartjes op. Dat ook dit vervolg een succes zal worden, staat eigenlijk buiten kijf. Want een cast die uit zoveel bekende Hollywood-sterren bestaat, staat zo goed als gegarandeerd voor succes. Voor de Nederlanders kan als extra motivatie gelden dat een behoorlijk deel van het verhaal zich in Amsterdam afspeelt en dat is vrij uniek te noemen. Het is meer dan dertig jaar geleden dat de hoofdstad het toneel was van een grote Hollywoodproductie. De laatste internationale productie waarvoor grote filmsterren naar Amsterdam kwamen, was de James Bond-film ‘Diamonds are Forever’ uit 1971. Naast de filmsessies in Amsterdam en Haarlem, kunnen we ook nog trots zijn op de verschijning van Jeroen Krabbé in ‘Ocean’s Twelve’, zij het in een minuscule rol. De Hollandse filmheld heeft namelijk als de heer Van der Woude in zijn strengbewaakte grachtenpand in Amsterdam het eerste certificaat van de V.O.C. in bewaring en dat dient uiteraard gestolen te worden.

‘Ocean’s Twelve’ bestaat uit een origineel verhaal, waarbij wordt voortgeborduurd op wat er is gebeurd in ‘Ocean’s Eleven’. Zo ontstaat een nieuw verhaal met een andere setting, maar met een verdere uitdieping van de karakters. Zo zien we een leuke ontwikkeling van het personage Linus Caldwel (Matt Damon). De humor heeft dit keer nog hoger op het prioriteitenlijstje van Soderbergh gestaan. Vaak is die in deze film even goed of zelfs beter als in zijn voorganger, maar op een paar momenten slaat de humor de plank volledig mis. De humor daalt beneden alle peil als Tess wordt ‘verkleed’ als Julia Roberts om zo een museumstuk te beroven. Julia Roberts in de rol van Tess die vrij veel op Julia Roberts moet lijken… Deze scène had mogen worden geschrapt of aangepast, want het gevolg is dat je als kijker even niet meer in de film zit. En om nog even op de titel terug te komen: in ‘Ocean’s Eleven’ zijn noodzakelijk elf gespecialiseerde criminelen nodig om de zwaarbewaakte casino’s van Benedict te veroveren. In ‘Ocean’s Twelve’ spelen de specifieke kwaliteiten van de twaalf misdadigers echter geen rol, waardoor het aantal had kunnen worden verminderd en dus ook de titel had kunnen worden veranderd in ‘Ocean’s Ten’ (of Nine of Eight).

Met een vervolgfilm is er altijd het probleem dat er gekeken wordt naar en vergeleken wordt met de originele film. Tja, en dan moet toch geconcludeerd worden: ‘Ocean’s Eleven’ is iets sterker op het gebied van spanning, originaliteit en humordosering. Maar ook al is ‘Ocean’s Twelve’ als vergelijkingsmateriaal iets minder goed dan ‘Ocean’s Eleven’, deze film is zeker de moeite waard om te zien. Het verhaal is wel degelijk sterk, de spanning wordt mooi opgebouwd, het humorgehalte is veelal goed gedoseerd, de cast is uiteraard geweldig, de soundtrack is fantastisch en het camarawerk is vlijmscherp. Mocht dat je nog niet over de streep trekken om de film te bekijken, dan moet en zal Amsterdam als filmlocatie dat zeker wel doen.

Josine van Gils

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 16 december 2004