Oddbods Snoepen of Spoken (2021)

Recensie Oddbods snoepen of spoken CinemagazineRegie: Simon Pike, S’ Cephas | 55 minuten | animatie | Nederlandse stemmencast: Gert-Jan van den Ende, Erik van Trommel

De Oddbods zijn zeven harige/pluche figuurtjes die in hun eigen serie schitteren. Bubbles, Slick, Newt, Fuse, Pogo, Jeff en Zee hebben elk hun eigenaardigheden. Ze hebben à la de Teletubbies hun eigen herkenbare kleur. One Animation in Singapore heeft deze internationaal zeer succesvolle reeks in 2013 uitgebracht en sinds die tijd hebben de Oddbods alleen maar aan populariteit gewonnen.

‘Oddbods Snoepen of spoken’ is een compilatie van drie ‘Oddbods’ specials: ‘Halloween helden’ (‘Halloween Heroes’) (in oktober 2021 voor het eerst uitgebracht); ‘Feestmonsters’ (‘Party Monsters’, een special uit oktober 2018) en ‘De vloek van Oddbaard’ (‘Oddbeard’s Curse’) (een special uit oktober 2020). Speciaal voor de Nederlandse bewerking sloten Ernst en Bobbie (Gert-Jan van den Ende en Erik van Trommel) zich aan; op hun bekende wijze geven ze commentaar op de verder dialoogloze filmpjes (de Oddbods maken wel geluid, maar dat zijn universele kreten, een beetje te vergelijken met ‘Shaun the Sheep’).

In ‘Halloween Helden’ bezoeken de zeven Oddbods een museum, waar ze een Halloweenfeestje gaan houden. In een museum moet je je natuurlijk gedragen, kijken met je ogen, niet met je handen, anders gaan er kostbare dingen stuk. Maar de Oddbods overkomt nog iets veel ergers: er komt een spookachtige vloek vrij, waardoor er op zijn ‘Night at the Museums’ allerlei tentoongestelde voorwerpen tot leven komen. Natuurlijk lukt het de Oddbods om dit te herstellen, maar kindjes die niet van mummies, heksen en spoken houden, zullen dit nog best spannend vinden.

Dat geldt misschien nog wel meer voor het tweede deel: ‘Feestmonsters’. Jeff geeft een verkleedfeestje, maar niet iedereen blijkt gekostumeerd. Of toch wel? Als er een echte goochelaar op het feest komt, gaat er iets verkeerd: iedereen verandert in datgene als wat ze verkleed zijn. Dat betekent dus onder andere een weerwolf, een vampier, een mummie en een heks, máár gelukkig is er ook iemand verkleed als Sherlock Holmes. Dat zegt al genoeg, maar er valt genoeg te griezelen in deze episode.

Als laatste is ‘De vloek van Oddbaard’ opgenomen in deze compilatiefilm. Oddbaard is een piratenkapitein die niet zo’n gelukkig einde heeft gehad. Wanneer een schatkist door één van de Oddbods wordt opgevist, ontketent dat een spannend avontuur, waarbij de Oddbods achtervolgd worden door piratenskeletten en terecht komen op Oddbaards schip.

‘Oddbods Snoepen of spoken’ is erg leuk voor de kleine Oddbods-fans. Dankzij het overkoepelende Halloween-thema is de film wel wat spannend voor de hele kleintjes, de kijkwijzer van zes is beslist passend. Om in de Halloween-stemming te komen is ‘Snoepen of spoken’ in ieder geval uitermate geschikt.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 20 oktober 2021
VOD-release: 27 december 2021