Oh Willy… (2012)

Regie: Emma De Swaef, Marc James Roels | 17 minuten | animatie, korte film, avontuur, drama, familie

In de reeks ‘selected shorts’ komt een pareltje uit buurland België: ‘Oh Willy’ van Emma de Swaef en Marc James Roels. Dit is drie jaar monnikenwerk vervat in 17 minuten wonderschone animatie. Volledig handgemaakte sets, gefilmd in stop motion: uniek en prachtig gedetailleerd. ‘Oh Willy’ is met zijn 75 wereldwijd gewonnen prijzen de meest gelauwerde Vlaamse film ooit.  De film werd onder meer bekroond met de Cartoon d’Or (2012), de prijs voor beste animatie (Texas, 2013) en de Grote Prijs op het Festival of Animated Film in Stuttgart (2013).

Willy is een zachtaardige oudere man, die terugkeert naar de nudistenkolonie – waar hij zijn jeugd doorbracht – om zijn stervende moeder op te zoeken. Na haar dood blijft Willy alleen achter. Dromend van goede en minder goede jeugdherinneringen. Triest en verward trekt hij de wilde natuur in, op zoek naar troost. Die troost vindt hij in de persoon van een Yeti-achtig moederfiguur. Wat stukjes stof, textiel en wol aan emoties los kunnen maken!

‘Oh Willy’ is een cinematografisch wondertje, maar waarschijnlijk slechts weggelegd voor de echte fijnproevers. Zonder tekst trekken de lotgevallen van Willy aan de kijker voorbij. Op enkele klanken na moeten we het doen met oogopslagen, de wind die met beharing speelt en subtiele handbewegingen. Het personage Willy werd in de debuutanimatie van Emma de Swaef opgevoerd, ‘Zachte planten’ uit 2008. Hier is Willy een wat saaie kantoorklerk die al dagdromend aan zijn bureau zit. In ‘Oh Willy’ is Willy iets menselijker gemaakt, zo legt de maakster uit in de bijbehorende ‘Making of…’ Alleen al in dit poppetje (metalen frame, glasvezel, latex, wol en textiel) ging twee maanden werk zitten. Over toewijding en liefde voor het vak gesproken! Drie verschillende sets, volledig opgetrokken uit stof wat zorgde voor uniformiteit en ook voor de belichting goed uitpakte. Mist? Een stukje wol dun uitgespannen voor de camera hangen en klaar is Emma! Twee animatoren laten met engelengeduld de poppetjes frame voor frame ‘acteren’. Dit wordt in foto’s vastgelegd en achter elkaar gemonteerd. Ja, geen half werk. En gelukkig wist het hoog geëerde publiek de animatie op waarde te schatten. Na een eerste prijs te hebben ontvangen in Utrecht, of all places, scoorde ‘Oh Willy’ een vracht aan prijzen over de hele aardbol. Terecht. ‘Oh Willy’ is een bijzonder filmpje wat in stijl en uiterlijk een zekere overeenkomst vertoont met Spike Jonze’s ‘Where The Wild Things Are (2009)’. Dus als je van die aaibare, fluffy karakters hebt genoten, zal ‘Oh Willy’ je ook zeker weten te raken.

Ruud Stift

Waardering: 4.5

DVD-release: 26 november 2013