Oliver Twist (2007)

Regie: Coky Giedroyc | 180 minuten | drama | Acteurs: William Miller, Timothy Spall, Sophie Okonedo, Julian Rhind-Tutt, Tom Hardy, Adam Arnold, Ruby Bentall, Rob Brydon, Connor Catchpole, Paul Chahidi, Alfie Childs, Morven Christie, Nigel Cooke, Reece Dos-Santos, Louis Edleston, Gregor Fisher, Edward Fox, Vincent Franklin, Mariah Gale, Adam Gillen, Michelle Gomez, Jordan Grehs, Callum Higgins, Peter Kirkham, Sarah Lancashire, Jordan Long, Helen Lymbery, Anna Massey, Oliver Murray, Jake Nightingale, Niall O’Mara, Anton Saunders, John Sessions, Edward Tudor-Pole, Nicola Walker, Callum Yeoman    

“Oliver Twist” is een van de bekendste verhalen van Charles Dickens. Miljoenen hebben het boek al gelezen en er zijn al vele verfilmingen, toneelvoorstellingen en zelfs een musical geproduceerd.  Zoals het wel vaker gaat bij klassieke verhalen blijven zij een inspiratie voor kunstenaars en vertellers om opnieuw te vertellen en aan het thema van het verhaal hun eigen draai te geven. Bovendien verzekert de status van het verhaal een grote schare kijkers. In 2005 nam Roman Polanski een nieuwe bigbudget film op over Oliver Twist en in 2007 produceerde de BBC een nieuwe televisieversie van de avonturen van de weesjongen. In deze TV-serie, simpelweg genaamd ‘Oliver Twist’, zou het verhaal volgens het hoofd dramaseries van de BBC een modern en opwindend, duister randje meekrijgen. Een blik met bekende acteurs werd opengetrokken met onder andere Timothy Spall (‘Harry Potter’, ‘Enchanted’) als Fagin, oudgediende Edward Fox (‘A Bridge Too Far’, ‘Gandhi’, ‘Never Say Never Again’) als Mr. Brownlow en Sophie Okonedo (‘Hotel Rwanda’) en Tom Hardy (“Band of Brothers”) als Nancy en Sikes.

Het verhaal is natuurlijk voor iedereen wel ongeveer bekend. Het is niet voor niets een klassieker. Waar het om gaat is de verbeelding van het verhaal en of die de kijker kan bekoren. En over het algemeen zit dat bij de ‘Twist’ wel snor. Timothy Spall is een huichelachtige, opportunistische Fagin die wanhopig een slaatje probeert te slaan uit Olivers connectie met de welgestelde Brownlow. Net zoals de (ogenschijnlijk) nare types die hij speelde in ‘Enchanted’ en ‘Sweeney Todd’, lijkt Spall ook nu weer geknipt voor de rol. Naast Spall speelt Okonedo een ontroerende Nancy, de dievegge met een goed hart. De kindacteurs (William Miller als Oliver Twist en Adam Arnold als The Artful Dodger) voldoen prima en hoewel Tom Hardy toch net iets te netjes lijkt voor de rol van Sikes groeit hij in de latere afleveringen in zijn rol.

Leuke bijrollen zijn weggelegd voor Gregor Fisher als Mr. Bumble en Sarah Lancashire als Mrs. Corney. De serie werd in en rond Londen opgenomen en dat is te zien. De locaties zijn sfeervol en, zoals beloofd door het hoofd drama van de BBC, zeer duister qua belichting en sfeer. Het idee van de sloppenwijken van de armen als zijnde donkere werelden vol dubieuze figuren, dat ook uit het originele boek van Dickens spreekt, lijkt hiermee gestalte te krijgen. Opvallend is de berechting van Fagin voor een christelijke rechtbank. Hem wordt genade geschonken mits hij dit vraagt aan de christelijke God. Fagin weigert echter om afstand te doen van zijn geloof. De anti-semitische tendensen die in het oorspronkelijke boek werden meegegeven aan het karakter Fagin, die werd afgebeeld als een soort duivelse tegenhanger van de goedheid van Oliver krijgt in de serie een iets positievere beoordeling. Hoewel een rasopportunist en een dief, hoort het idee van de puur (gewelddadige) kwaadaardigheid veel meer bij het karakter van Sikes. Maar goed, dit zal voor de meeste kijkers niet van belang zijn. Zij zullen genieten van een mooie en sfeervolle versie van ‘Oliver Twist’ die, hoewel niet geschikt voor de kleinsten onder ons, de hele familie zal kunnen boeien.

Joost Hoedemaeckers