Once Were Brothers: Robbie Robertson and The Band (2019)

Recensie Once Were Brothers: Robbie Robertson and The Band CinemagazineRegie: Daniel Roher | 100 minuten | documentaire, biografie, muziek

Een documentaire over The Band met het mediaschuwe kernlid Robbie Robertson als belangrijkste pratend hoofd, dat moet wat opleveren, niet? Zeker, de gitarist van de in 1978 ontbonden supergroep is verantwoordelijk voor de meeste songs van The Band (o.a. ‘The Weight’), maar het is veelzeggend dat je tijdens het kijken van deze docu toch even de Wiki erbij moet pakken om te checken of het allemaal wel klopt.

Er klopt namelijk iets niet, denkt de journalistiek geïnteresseerde muziekliefhebber. ‘Once Were Brothers’ is geen vorm van geschiedschrijving, het is de geautoriseerde biografie van Robertson in The Band. Als opa die terugkijkt leest Robbie zijn eigen memoires voor; voor expliciete zelffelicitatie is hij wellicht net te bescheiden, oersaai is het in ieder geval wel, deze precieuze vorm van hagiografie.

Alsof rock-‘n-roll herschreven kan worden door de ‘good guy’. Soms werkt het even, wanneer Robertson de wordingsgeschiedenis van het meesterwerk ‘The Weight’ te berde brengt bijvoorbeeld. De eerste klanken op de gitaar, de meerstemmige koortjes uit het refrein, prachtig herteld door de songschrijver zelf, alsof deze het nummer uit hout hakte en het hout begon te zingen.

Een pleister op de wonde voor het feit dat deze door Martin Scorsese geproduceerde docu geen weerwoord kent. Hierdoor is ‘Once Were Brothers’ een eenzijdige onderneming geworden, het door regisseur en mede-Canadees Roher opgetekende verhaal van Robbie Robertson. Die zou de band overeind hebben gehouden, ondanks de drugsproblemen van de rest van The Band.

Nota bene: in 1978 verfilmde Scorsese het afscheidsconcert van The Band (‘The Last Waltz’) en toentertijd verweet de in 2012 overleden zanger/drummer Levon Helm de filmmaker Robertsons kant te kiezen; in de jaren tachtig kwam de band opnieuw bij elkaar, zonder Robertson. Was het echt niet mogelijk Robertson te spreken te krijgen met een grotere rol voor anderen? ‘Once Were Brothers’ doet verlangen naar een sappig verhaal, een verhaal dat er waarschijnlijk nooit meer komt.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 20 augustus 2020